Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2010/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Zagospodarowanie terenu przy Radiostacji Gliwickiej
Gliwice
Tarnogórska, Lubliniecka

Projekt

Lp. Imię i nazwisko Adres Udział [%] Telefon E-mail
1. Ewa Przybył 44-100 Gliwice, ul. Lompy 1/5 100 502403352 eprzybyl@op.pl

Liderzy

Lp. Nazwa Adres Imiona i nazwiska Dane kontaktowe
1. Miasto Gliwice Ul. Zwycięstwa 21 Sylwia Banaszewska Wydział Kultury i Promocji Miasta UM w Gliwicach 32 2385443 promocja@um.gliwice.pl
2. Miejski Zarząd Usług Komunalnych 44-109 Gliwice Ul. Strzelców Bytomskich 25c Krystian Tomala - Dyrektor 32 231 00 31

O projekcie

Celem realizacji było zagospodarowanie terenu wokół jednej z wizytówek miasta - Radiostacji Gliwickiej. Działka nr 1527, obręb Szobiszowice. Powierzchnia zagospodarowana 28188,40 m2. Wartość robót: 7.259.061,10 zł brutto.

 

W bezpośrednim sąsiedztwie wieży zaprojektowano centralny plac wyłożony płytami i kostką granitową, co tworzy szaro-grafitową mozaikę. Ułożono ścieżki spacerowe, które prowadzą odwiedzających do masztu Radiostacji. W ich sąsiedztwie ustawiono granitowo-drewniane ławki oraz kosze na śmieci. Przy głównej alei ustawiono donice wyłożone płytą granitową z elementami drewnianymi, które również spełniają funkcje siedzisk. Po przeciwnej stronie chodnika zamontowano pergole – stalowe ramy stanowiące konstrukcje dla pnączy, a dalej urządzono regularne rabaty z niską roślinnością.

 

W sąsiedztwie wieży pojawiły się dwie symetryczne fontanny z tzw. ustabilizowaną taflą wody (niewytryskującą) oraz wysokie na 2,5 metra przezroczyste ogrodzenie masztu, wykonane z bezramowych płyt hartowanego i laminowanego szkła. W szkle, tak jak i w wodzie, odbijają się: Radiostacja, refleksy słońca oraz sztuczne światło kilkunastu tysięcy białych diod.

Zainstalowano nowoczesny system oświetlenia wieży, jak i całego terenu Radiostacji. Opiera się on na energooszczędnej, przyjaznej środowisku i bezpiecznej dla drewnianych konstrukcji technologii LED marki Philips. Poza tym iluminacja pozwoli w pełni wyeksponować urodę modrzewiowego obiektu. Źródła światła zamontowano od strony alei i w fundamentach szklanego ogrodzenia. Jest ono skierowane poziomo, równolegle do nawierzchni. Podświetlono także fontanny i pergole. Na całym rewitalizowanym obszarze zamontowano także tradycyjne latarnie parkowe. Nową oprawę świetlną zyskała również sama wieża, która będzie się mienić różnymi kolorami.

Ogrodzenie ustawiono nie tylko wokół wieży. Stalowym płotem otoczono cały teren. Do kompleksu prowadzą 4 bramy zamykane automatycznie i 2 furtki, a przy wejściach pojawiły się napisy: „Radiostacja Gliwicka”. Zamontowano też system monitoringu wizyjnego i przygotowano regulamin korzystania z kompleksu. Jest on czynny codziennie przez cały rok. Jednak na noc, między godz. 22.00 i 6.00, jest zamykany.

 

Teren wokół Radiostacji stał się kolejną zieloną atrakcją miasta. Pojawiły się tam różnego rodzaju ozdobne drzewa i krzewy. Przy głównych ciągach pieszych, pomiędzy ławkami posadzono azalie, białe świerki i jałowce. Wzdłuż alejek umieszczono także kuliste krzewy iglaste (żywotnik zachodni). Z granitowych donic przy głównej alei wyrastają klony, zaś stalowe pergole pokryje winobluszcz pięciklapowy, który jesienią zmienia kolor na purpurowo-czerwony. W bezpośrednim sąsiedztwie centralnego placu zasadzono krzewy iglaste, a od strony budynku technicznego – wiśnie, które wiosną kwitną na różowo. Przy ulicy Tarnogórskiej pojawiły się drzewa o purpurowych liściach, stanowiące tło dla ozdobnych hortensji. Budynki mieszkalne i garaż otoczono żywopłotem. Pozostała cześć terenu  została wyłożona trawnikiem.

Galeria zdjęć

Załączniki do pobrania

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone