Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2010/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Modernizacja Placu Baczyńskiego. „Wokół Rynku. Rewitalizacja Placu Baczyńskiego w Tychach”
Tychy
Plac Baczyńskiego

Projekt

Lp. Imię i nazwisko Adres Udział [%] Telefon E-mail
1. Projektowanie Architektoniczne Wojciech Klasa z zespołem ul. Żółkiewskiego 29A 43-300 Bielsko Biała 100 601 859 743 wjklasa@wp.pl

Liderzy

Lp. Nazwa Adres Imiona i nazwiska Dane kontaktowe
1. Prezydent Miasta Tychy al. Niepodległości 49 43-100 Tychy Andrzej Dziuba Michał Gramatyka tel. 32 776 32 08 e-mail: prezydent@umtychy.pl tel. 32 776 32 02 e-mail: zpg@umtychy.pl

O projekcie

Plac Krzysztofa Baczyńskiego to czworoboczny plac śródmiejski o wymiarach 57-65m x 170-190m i powierzchni około 1,1 ha. Od chwili swego powstania jest jedną z najlepszych miejskich przestrzeni Tychów. Pomimo upływu czasu i wyjątkowo intensywnego rozwoju miasta, trudno o wskazanie równie udanej realizacji i równie lubianego przez mieszkańców miejsca w mieście. Celem opracowania jest przywrócenie utraconych oraz nadanie nowych walorów przestrzeni placu, poprzez wyeksponowanie i podniesienie standardów technicznych istniejących elementów cennych, eliminację elementów zbędnych (np. murków, klombów, donic uniemożliwiających jego użytkowanie jako miejsca zgromadzeń), zmianę elementów kolizyjnych (np. parkingu rozbijającego przestrzeń placu) oraz wprowadzenie elementów nowych, np. barwnej posadzki placu, fontanny, pomnika. Modernizacja Placu Baczyńskiego stanowi uzupełnienie poddanej rewitalizacji przestrzeni wokół Rynku, tj. pierzei budynków okalających plac. Uzyskana uporządkowana przestrzennie powierzchnia placu będzie mogła funkcjonować jako miejsce zgromadzeń, organizacji imprez masowych jak koncerty i manifestacje, a także miejsce wypoczynku mieszkańców w otoczeniu zieleni i letnich ogródków. W okresie zimowym na placu przewidziana jest lokalizacja sezonowego lodowiska.
Przedmiotem modernizacji jest nawierzchnia płyty placu wraz z przyległymi chodnikami i parkingami, a także przebudową jego odwodnienia i oświetlenia. Przestrzeń placu została uzupełniona o fontannę, a także inne elementy małej architektury, tj. ławki, stojaki na rowery i zieleń. Przewidziano również miejsce pod pomnik patrona placu.
Podziały nowej, barwnej posadzki nawiązują do rytmu ryzalitów fasady „pod wieżyczkami”. Utworzono symetryczny rząd trawników i szpaler drzew wokół placu. Pośrodku placu uzyskano równą i wolną przestrzeń dla prowadzenia imprez masowych jak koncerty i manifestacje. W zachodniej części placu na osi zlokalizowano ośmioboczną fontannę z efektownym „dmuchawcem” wodnym. Dalej na zachód zarezerwowano miejsce pod lokalizację pomnika patrona placu (pomnik w chwili obecnej jest w fazie realizacji). Oświetlenie placu rozmieszczono w dwóch rzędach po bokach placu, uwalniając jego środek. Uzupełnieniem oświetlenia placu są reflektory wpuszczone w posadzkę iluminujące pierzeje południową i północną. W liniach latarni zlokalizowano również ławki. Ławki ustawiono także poniżej klombów we wschodniej części placu.

Galeria zdjęć

Załączniki do pobrania

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone