Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2011/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Dom spokojnej starości 'Złota jesień'
Czechowice-Dziedzice
43-502 Czechowice – Dziedzice, ul. Zacisze

Projekt

Lp. Imię i nazwisko Adres Udział [%] Telefon E-mail
1. mgr inż. arch. Wojciech Podleski Pracownia Projektowa Wojciech Podleski Sp. z o.o. ul. Kilińskiego 38, 40-051 Katowice 100 0322513823 pracpodl@optimus.waw.pl

Liderzy

Lp. Nazwa Adres Imiona i nazwiska Dane kontaktowe
1. Gmina Czechowice – Dziedzice Plac Jana Pawła II 1 43-502 Czechowice -Dziedzice Marian Błachut burmistrz@um.czechowice-dziedzice

O projekcie

Teren na którym powstała inwestycja zlokalizowany jest w Czechowicach – Dziedzicach przy ul. Zacisze, położony jest wśród zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej. Od północy przylega do ul. Zacisze, od wschodu do ul. Legionów, od południa do zabudowy jednorodzinnej oraz od zachodu do stawów hodowlanych. Teren jest nachylony w kierunku zachodnim. Istniejący drzewostan zlokalizowany jest w części zachodniej przy stawach.
Zaprojektowano obiekt, który posiada jedną – kondygnację nadziemną i jedna kondygnację podziemną. Budynek wyróżniają poszczególne segmenty: segment socjalno administracyjny, dwa segmenty mieszkalne oraz piwnice, które mieszczą pomieszczenia techniczne oraz pomieszczenia socjalne dla pracowników. Powierzchnia użytkowa obiektu wynosi 1245,20 m2. Budynek jest wolnostojący, najbliższe zabudowania są w odległości 9 m.
Budowa obiektu ,,Złota Jesień” umożliwiła korzystanie z obiektu mieszkańcom potrzebującym opieki. Lokalizacja pozwala też osobom starszym na mieszkanie w rodzinnym mieście bez potrzeby szukania miejsc w obiektach znajdujących się znacznie dalej od Czechowic – Dziedzic. Architektura obiektu posiada duże walory estetyczne, elewacja zaprojektowana została w łagodnej pastelowej kolorystyce w kontraście z wykończeniami z drewna. Układ funkcjonalny w środku pozwala pensjonariuszom na godne spędzanie czasu z dostępem do pomieszczeń rekreacyjnych, rehabilitacji, terapii oraz kaplicy. Budynek łagodnie wpisał się w pochyły teren, jest niski i dostępny dla osób niepełnosprawnych. Budynek przeznaczony jest dla 30 – stu pensjonariuszy.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone