Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2012/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Wodny plac zabaw na terenie Ośrodka Wypoczynkowego "Paprocany"
Tychy
Ośrodek Wypoczynkowy „Paprocany”, ul. Parkowa 17

Projekt

Lp. Imię i nazwisko Adres Udział [%] Telefon E-mail
1. arch. Robert Skitek z zespołem Nałkowskiej 4a/49, 43-100 Tychy 100 605636683 robert.skitek@rsplus.pl

Liderzy

Lp. Nazwa Adres Imiona i nazwiska Dane kontaktowe
1. RS+ Robert Skitek Nałkowskiej 4a/49, 43-100 Tychy Robert Skitek robert.skitek@rsplus.pl
2. Urząd Miasta Tychy Aleja Niepodległości 49, 43-100 Tychy Danuta Wygrabek 032 776 38 19

O projekcie

Głównym celem realizacji było stworzenie atrakcji dla najmłodszych w formie placu zabaw z wykorzystaniem wody jako alternatywy dla kąpieli w jeziorze. Jego realizacja jest częścią większego planu jakim jest rewitalizacja całego ośrodka wraz z rekultywacją jeziora.

Jednym z głównych zamierzeń projektowych było wkomponowanie wodnego placu zabaw w założenie parkowe. Lokalizację i obrys samej niecki dopasowany do istniejących drzew wykorzystany został z wstępnej koncepcji dołączonej do programu funkcjonalno-użytkowego.

Na posadzkę placyku przed wejściem oraz ławeczkę dookoła niecki zostało wykorzystane drewno egzotyczne. Poważnym wyzwaniem było zabezpieczenie niecki przed niepożądanym wejściem na nią zwierząt i ludzi mając na uwadze dość poważne oddziaływanie wygrodzenia na krajobraz.  Ażurowe elementy wygradzające plac także zostały zrealizowane z drewna jako parametryczna struktura oparta o przesunięte względem siebie sinusoidy. Dzięki temu uzyskano lekki w odbiorze charakterystyczny element placu dobrze spełniający swoją funkcję. Pomieszczenia techniczne zostały przysypane i obsiane trawą w celu zminimalizowania wpływu ich kubatury na krajobraz.

Kolorowe wodne urządzenia dobrano w sposób różnicujący ich działanie. Dodatkowo wydzielono strefę dla młodszych dzieci z zabawkami łagodniej wyrzucającymi wodę. Wzór bezpiecznej dla dzieci posadzki w niecce został dopasowany do rozmieszczenia zabawek wodnych tworząc grafikę nawiązującą do kręgów na wodzie.

Wieczorem plac zabaw staje się fontanną z programowalnym różnokolorowym podświetleniem LED.

Plac czynny jest w okresie ciepłych miesięcy i w tym czasie jest oblegany przez dzieci.  Stanowi świetną alternatywę dla kąpieli w jeziorze. Stał się główną atrakcją Ośrodka. Także wieczorna jego funkcja fontanny z programowalnym widowiskiem świetlnym zachęca mieszkańców do wieczornych spacerów na terenie Paprocan. Jest to pierwsza tego typu inwestycja w kraju.

Powierzchnia działki: 1450m2

Powierzchnia zabudowy: 333m2

Powierzchnia  niecki: 300m2

Powierzchnia użytkowa bud. technicznego 54m2

projekt: 2010

realizacja: 2011

współpraca przy projekcie:
stud. WAPŚl Jakub Zygmunt
stud. WAPŚl. Szymon Borczyk

autor wstępnej koncepcji dla programu funkcjonalno-użytkowego: AQUATER, architekci Zdzisław Banaś, Piotr Balik

zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone