Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2012/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Rozbudowa i modernizacja ścieżki rowerowo-pieszej w Szczyrku oraz zagospodarowanie terenu Centrum Miasta Szczyrk
Szczyrk
Rejon ul. Beskidzkiej

Projekt

Lp. Imię i nazwisko Adres Udział [%] Telefon E-mail
1. Pracownia Projektowa Architektury Krajobrazu ul. Boczna 37, 43-300 Bielsko-Biała 100 33 812 39 13 pracownia@januszowka.pl

Liderzy

Lp. Nazwa Adres Imiona i nazwiska Dane kontaktowe
1. Gmina Szczyrk ul. Beskidzka 4, 43-370 Szczyrk Wojciech Bydliński – BURMISTRZ MIASTA SZCZYRK 33 825 50 27 fundusze@szczyrk.pl

O projekcie

Przedmiotem projektu była gruntowna modernizacja centrum miasta oraz budowa ścieżki rowerowo-pieszej biegnącej wzdłuż koryta rzeki Żylicy w Szczyrku.
Realizacja polegała na zagospodarowaniu terenu położonego w samym sercu miasta, gdzie w miejscu byłego dworca autobusowego powstał plac pełniący funkcję przestrzeni publicznej - przestrzeni jakiej do tej pory w Szczyrku brakowało. Nowopowstały plac został zagospodarowany w ciekawy sposób.                           W sąsiedztwie głównej drogi powstała granitowa fontanna w kształcie kuli. Wzdłuż osi placu, od fontanny do ścieżki rowerowo-pieszej, przebiega płytki strumień wodny, co pewien odcinek przecięty kaskadami.                  W centralnym punkcie placu strumień rozdwaja się i okala tzw. Kępę – czyli istniejący od lat zespół drzew zachowany w niezmienionej formie. Plac wyposażono w elementy małej architektury: ławki, kosze na śmieci, stojaki na rowery, tablicę informacyjną. Za sukces poczytujemy sobie wyeksponowanie grup drzew   i krzewów, dzięki czemu centrum Szczyrku stało się miejscem przepełnionym zielenią. Nawierzchnię placu tworzy bardzo efektowna mozaika wykonana z różnego rodzaju kamieni oraz kostki brukowej, nawiązująca swym wzorem do tradycyjnych motywów kultury naszego regionu. Nie sposób pominąć akcentu wody  na nowopowstałym szczyrkowskim placu – fontanna i strumień to nieprzemijająca atrakcja tego miejsca. Całość oświetlona jest specjalnie dla tego miejsca zaprojektowanym, zróżnicowanym pod względem technicznym   i użytkowym systemem oświetleniowym. Założeniem wiodącym było tutaj maksymalne wyeliminowanie efektu "zanieczyszczenia światłem".
Projekt obejmował także modernizację i rozbudowę Deptaku nad Żylicą, dzięki czemu powstała ścieżka rowerowo-piesza, która okala plac w centrum i biegnie aż do granicy z sąsiednią gminą Buczkowice.  Ścieżka dzieli się na dwa pasy, jeden z nich służyć ma rowerzystom, a drugi pieszym i biegaczom. Celem inwestora i projektanta było wielopłaszczyznowe wykorzystanie i otwarcie dla mieszkańców i turystów, atrakcyjnego brzegu rzeki Żylicy, dotychczas odizolowanej od głównego ciągu komunikacyjnego i spacerowego w Szczyrku. Ścieżkę zbudowano na zasadzie kontrapunktu do rzeki, dzięki czemu chwilami jesteśmy widzami szumiących progów wodnych, a kilkadziesiąt metrów dalej oddalamy się aby podziwiać panoramę najwyższej części  Beskidu Śląskiego.
Autorem koncepcji jest arch. Edward Lach.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone