Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2012/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Śląski Szpital Reumatologiczno-Rehabilitacyjny im. gen. Jerzego Ziętka
Gmina Ustroń
ul. Szpitalna 11

Projekt

Lp. Imię i nazwisko Adres Udział [%] Telefon E-mail
1. Marek Mizeracki ul. Sowińskiego 1, 40-018 Katowice 50 32 255 2018 adservice@op.pl
2. Zofia Perlega ul. Sportowa 7, 43-450 Ustroń 25 33 8579898
3. Iwona Szupina-Brawańska ul. Głęboka 23, 43-400 Cieszyn 15 33 8512832 aibpracownia@wp.pl
4. Bożena Lebdowicz-Nawałka ul. Przymiarki 7, 42-522 Dąbrowa Górnicza 10 502049023

Liderzy

Lp. Nazwa Adres Imiona i nazwiska Dane kontaktowe
1. Śląski Szpital Reumatologiczno-Rehabilitacyjny ul. Szpitalna 11, 43-450 Ustroń Dyrektor Ryszard Wąsik 33 8542640 w200

O projekcie

Celem modernizacji Dzialu Fizjoterapii, Pracowni Diagnostyki Obrazowej, Pracowni Diagnostyki Laboratoryjnej, Przychodni Szpitalnej bylo przede wszystkim podniesienie jakości uslug medycznych (dla przykladu: z racji na profil szpitala rozbudowany jest program badan autoimmunologicznych, została wprowadzona technologia medycyny biologii molekularnej, ucyfrowiono aparat RTG gdzie lekarze mogą w dowolnym momencie zarówno na oddziałach jak i w swoich gabinetach w przychodni dokonać podglądu zdjęc z wykorzystaniem cyfrowego taśmowego archiwum szpitalnego ), oraz zagwarantowanie pacjentowi przyjaznej przestrzeni, poczucia bezpieczeństwa i komfortu. Na ścianie dziedzińca wewnętrznego widnieje napis Słoneczny Szpital - i tak jest szpital pełen słońca i działający wg naszej misji „Człowiek pomaga Człowiekowi". Przy realizacji projektu zastosowano nowoczesne rozwiązania projektowe (np. poczta pneumatyczna, klimatyzacja mechaniczna z rekuperacją ciepła.) jak również dobrej jakości materiały. Stosowanie nowych technik i bezpiecznych urządzeń w znacznym stopniu poprawiło funkcjonalność i estetykę pomieszczeń. Oprócz tych prac, dokonano zagospodarowania terenów wokół pawilonów Działu Fizjoterapii: wybudowano ogród zimowy (o pow. 162,35 m2), postawiono pergolę, wybudowano nowe trakty komunikacyjne, uporządkowano i na nowo zaaranżowano dziedziniec wewnętrzny szpitala, jak również tereny zielone m. in. oznakowano i opisano drzewa i krzewy rosnące w przyszpitalnym "parku". Na terenach zielonych w porozumieniu z PAN powstała zagroda owiec jako naturalny element krajobrazu Podbeskidzia.

Zadanie inwestycyjne "Śląski Szpital Reumatologiczny" ma na celu dostosowanie infrastruktury szpitala do zmieniających się technologii medycznych. Sformułowany globalny program modernizacji powoduje, że z przyczyn racjonalności ekonomicznej jego realizacja rozkłada się na poszczególne elementy i jest prowadzona w ramach kilkuletniego planu w powiązaniu z estetyką otoczenia i wnętrza, oraz funkcjonalnością rozwiazań architektonicznych przestrzeni medycznych i pozamedycznych szpitala.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone