Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2007/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Pałac Pod Filarami w Czeladzi wraz z otoczeniem
Czeladź
Czeladź, ul. Dehnelów 10
mgr inż. arch. Ariana Gano-Kotula Pracownia projektowa Janusz Kotula ARKONA

O projekcie

Projekt renowacji i przebudowy otoczenia Pałacu Pod Filarami został zrealizowany w celu przywrócenia reprezentacyjnego i historyzującego charakteru założenia pałacowo-parkowego klasycystycznej willi dyrektora kopalni SATURN w Czeladzi, stanowiącej jednocześnie część założenia urbanistycznego SATURN. Na układ ten — tworzący oś urbanistyczną prawobrzeżnej Czeladzi - składają się 3 kolonie robotnicze (przy ul. 21 Listopada, Dehnelów oraz Legionów), zabytkowa i historyzująca zabudowa socjalna i przemysłowa kopalni, a także tereny zielone, w tym parki Jordan, Ogród Morwowy i Grabek. Pałac Pod Filarami pełni obecnie funkcję Pałacu Ślubów, a także obiektu kultury — mieści się tutaj Izba Tradycji, galeria fotografii „Pod Filarami”. Obiekt posiada zachowane wnętrza i wyposażenie z pierwszej dekady XX wieku. W Pałacu organizowane są wystawy, spotkania i wieczory literackie, koncerty muzyki klasycznej, szkolenia, konferencje itp. W piwnicy obiektu działa restauracja. Otoczenie Pałacu wykorzystywane jest w głównej mierze przez mieszkańców Czeladzi jako przestrzeń spacerowa i rekreacyjna, a po renowacji obiektu — także jako plener fotograficzny. Jego uporządkowanie stanowi jeden z elementów kreujących kameralne, przyjazne wnętrza i przestrzenie publiczne. Wykorzystanie zrewaloryzowanego obiektu wraz z otoczeniem na cele kultury i administracji wpisuje się w szerszy proces rewitalizacji obszarów zdegradowanych w mieście i regionie, ma także za cel promowanie przedsięwzięć zmierzających do waloryzacji spuścizny historycznej. Zrealizowany projekt objął renowację budynku Pałacu Pod Filarami w Czeladzi wraz z przedpolem i bezpośrednim otoczeniem obiektu, tj. podjazdem, placem, fontanną, parkingami oraz alejkami prowadzącymi do parku Grabek i osiedla Musiała. W ramach prac zrealizowane zostały następujące prace: pełny remont elewacji obiektu, remont schodów głównych, wejścia bocznego oraz tarasu — usunięcie starych warstw, wykonanie pełnego cokołu, usunięcie spękanych tynków, wzmocnienie podłoża elewacji, wykonanie nowych wypraw tynkarskich i kolorystyki — odtworzenie stanu i wystroju pierwotnego obiektu zgodnie z programem konserwatorskim; renowacja drzwi z dekoracją snycerską, a także stolarki okiennej; renowacja i uzupełnienie sztukaterii elewacyjnej: czyszczenie detalu architektonicznego, dezynfekcja, konserwacja, wzmocnienie elementów i uzupełnienie ubytków, dodatkowe stiuki i opaski okienne wykonanie monitoringu wizyjnego przedpola obiektu uporządkowanie przedpola budynku: realizacja fontanny z piaskowca z rzeźbą, wzorowane na dziele T.E. Kalidego „Chłopiec z łabędziem” wraz z iluminacją i zakomponowaną zielenią, wykonanie ciągów komunikacji pieszej i kołowej z materiału naturalnego (kamień): placu, parkingów oraz alejek prowadzących do parku i w kierunku zabudowy mieszkaniowej. Rezultatem projektu jest stworzenie przestrzeni publicznej, przyciągającej mieszkańców i przyjezdnych, uatrakcyjniającej obszar miasta, o kameralnym charakterze, a jednocześnie nadającej mu szyku i charakteru. Odnowiony obiekt wraz z nowym otoczeniem przyciąga odwiedzających, zachęca do zainteresowania jego ofertą kulturalną, a także historią — swoją, kopalni i miasta. Realizacja prac inicjuje także przedsięwzięcia inwestycyjne związane z rewitalizacją SATURNA, planowane przez miasto na najbliższe lata. W przyszłym roku obok Pałacu Pod Filarami i poprzez tereny założenia SATURNA, w ramach Projektu Rozwoju Subregionu Regionalnego Programu Operacyjnego, wytyczona zostanie trasa rowerowa, biegnąca od Piekar Śląskich poprzez Siemianowice Śląskie do Czeladzi, co dodatkowo wzmocni atrakcyjność obiektu.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone