Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2013/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Sala Konferencyjna Budynku Hotelowo – Restauracyjnego. Rozbudowa z przebudową
Woźniki
Czarny Las 8

Liderzy

Lp. Nazwa Adres Imiona i nazwiska Dane kontaktowe
1. Arch. Ewa Piątek B.P.i U.I.”ARCHIDEA” 40-073 Katowice, ul. Strzelecka 7/1 Ewa Piątek archidea@wp.pl
2. „ERA” Sp. z o. o. 41-500 Chorzów, ul. Katowicka 16 B Krzysztof Pasternak era@era.com.pl

O projekcie

Rozbudowa zrealizowana w skomplikowanym kontekście przestrzeni publicznie dostępnego założenia parkowo – pałacowego
(trudne uwarunkowania funkcjonalne, katastralne i geotechniczne). Kubaturę zawieszono na żelbetowych podporach ponad
placem. Zastosowano palowanie iniekcyjne fundamentów. Kształt rzutu wynika z ograniczeń linii zabudowy. Zastaną obfitość
form skonfrontowano z minimalizmem rozwiązań architektury, nawiązując do zabytkowego zespołu szlachetnym materiałem.
Kubaturę nową od istniejącej oddziela całkowicie przeszklona kładka wejścia. Elewację i stropodach kształtuje blacha
miedziana oksydowana i perforowana, szkło strukturalne oraz beton licowy.

Kubatura Sali stanowi kolejne uzupełnienie funkcjonalne zabytkowego założenia przestrzennego, którego rewitalizacja -
trwająca od kilkunastu lat – sprawiła, że bezcenny dla naszego dziedzictwa kulturowego, a wcześniej zdegradowany obiekt,
posiada dziś szczególne znaczenie dla społeczności gminy i województwa. Pałac w Czarnym Lesie - w czasie Powstań Śląskich
- był świadkiem historycznych wydarzeń, o kapitalnym znaczeniu dla tożsamości regionu. Realizując obecnie funkcje
hotelowo – konferencyjne, aktywizuje turystycznie i stymuluje gospodarczo obszar gminy, czego dowodzą stale rozwijające
się potrzeby funkcjonalno – przestrzenne tegoż założenia.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone