Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2014/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Adaptacja i przebudowa budynku Galerii Sztuki Współczesnej „Elektrownia”
Czeladź
ul. Dehnelów 45, 41-250 Czeladź

Projekt

Lp. Imię i nazwisko Adres Udział [%] Telefon E-mail
1. Autorska Pracownia Projektowania Architektury APPA – Jan Pudło 0

Liderzy

Lp. Nazwa Adres Imiona i nazwiska Dane kontaktowe
1. Burmistrz Miasta Czeladź ul. Katowicka 45, 41-250 Czeladź Teresa Kosmala

O projekcie

Cel projektu – dostosowanie obiektu do współczesnych standardów funkcjonalnych, bezpieczeństwa i sanitarnych z zachowaniem unikatowego, przemysłowego charakteru budynku:  zabezpieczenie i wielofunkcyjne wykorzystanie obiektu Elektrowni na cele kultur, edukacji i turystyki;  zachowanie i popularyzacja dziedzictwa kulturowego, którego unikatowym elementem jest uznana za zabytek techniki kopalnia „Saturn” Opis realizacji:  wyburzenie części ścian, wmurowanie nowych elementów, w tym nowej klatki schodowej, adaptacja na funkcje kulturalne i techniczne piwnic obiektu,  dostosowanie obiektu do potrzeb osób niepełnosprawnych,  adaptacja pomieszczeń na piętrze na warsztaty artystyczne, a także na pomieszczenia techniczne,  adaptacja piwnic pod ekspozycję artystyczną, a także pomieszczenia techniczne i magazyn na eksponaty,  wykonanie instalacji ppoż, sygnalizacyjnych, uziemienia, nowej instalacji elektrycznej i oświetleniowej,  wykonanie nowego pokrycia z obróbką blacharską,  demontaż wszystkich starych instalacji oraz wykonanie instalacji sanitarnych: wodnej, kanalizacyjnej, wentylacyjnej, grzewczej (c.o.), niskoprądowej, alarmowej, monitoringu, a także niezbędnych przyłączy,  osuszeniu zawilgoconych fundamentów, murów, piwnic i posadzek na gruncie, usunięcie oleju maszynowego, odtłuszczeniu elementów budowlanych w piwnicy, wykonaniu nowych schodów ewakuacyjnych,  ogólna konserwacja obiektu – czyszczenie i wzmacnianie elewacji, uzupełnienie ubytków i przemurowania, wymianie okien i stolarki,  zagospodarowanie terenu przy budynku wraz z tarasem, zielenią, chodnikami oraz miejscami parkingowymi. Adaptacja i przebudowa budynku elektrowni pozwoliła na przywrócenie jego unikatowego, przemysłowego charakteru, funkcji muzealno-wystawienniczej. Po zakończeniu inwestycji obiekt znowu stał się atrakcją Szlaku Zabytków Techniki oraz miejscem integracji mieszkańców miasta i powiatu oraz turystów.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone