Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2014/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Wzmocnienie znaczenia Centrum Pielgrzymkowego poprzez modernizację Alei Najświętszej Maryi Panny w Częstochowie.
Częstochowa
Plac Biegańskiego : Aleja Najświętszej Maryi Panny

Projekt

Lp. Imię i nazwisko Adres Udział [%] Telefon E-mail
1. mgr inż. arch. Marek Chmura 0
2. mgr inż. arch. Paweł Korzewski 0
3. mgr inż. Ryszard Sidorowicz 0
4. mgr inż. Bolesław Szabelski 0
5. mgr inż. Sebastian Bethier 0
6. mgr inż. Andrzej Malinowski 0
7. mgr inż. Paweł Niedzielski 0
8. mgr inż. Kazimierz Kozłowski 0

Liderzy

Lp. Nazwa Adres Imiona i nazwiska Dane kontaktowe
1. Gmina Miasto Częstochowa Ul. Śląska 11/13 42-200 Częstochowa Prezydent Krzysztof Matyjaszczyk
2. Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie Ul. Popiełuszki 4/6 42-200 Częstochowa Dyrektor Mariusz Sikora

O projekcie

Aleja Najświętszej Maryi Panny wraz z Placami Biegańskiego i Daszyńskiego to historyczna oś urbanistyczna Częstochowy, a tym samym jeden z najbardziej reprezentacyjnych obszarów miasta – jego wizytówka. Rewitalizacja głównego traktu pieszo-jezdnego znacznie wpłynęła na poprawę estetyki śródmieścia i zarazem wizerunku miasta. Wzbogacenie Alei o nowe elementy małej architektury i urządzoną zieleń podniosło estetykę i uatrakcyjniło przestrzeń publiczną śródmieścia. Stworzona przestrzeń publiczna przyczyniła się do poprawy jakości życia mieszkańców oraz zwiększenia atrakcyjności Częstochowy dla turystów i pielgrzymów przybywających z całego świata. W ramach przeprowadzonej inwestycji m.in. wymieniono nawierzchnię zamieniając ją na szlachetny granit i bazalt w odcieniach szarości i antracytu. Motywem przewodnim kompozycji nawierzchni są modularne podziały na siatce kwadratów scalające przestrzeń Alei i Placu Biegańskiego. Zainstalowano nowe elementy małej architektury (ławki, kosze, stojaki rowerowe i słupki wygradzające), wymieniono i uporządkowano zieleń wysoką i niską. Wprowadzono unikatowe rozwiązanie w postaci iluminacji w płycie Placu Biegańskiego wyobrażającej gwiazdozbiory Wielkiego Wozu i Łabędzia. Konstelacje te są doskonale widoczne z głównego punktu widokowego Placu Biegańskiego – wieży ratuszowej. Zrealizowany projekt ma znaczący wpływ na poprawę estetyki i powiązanie z historycznym otoczeniem, wzmocnienie więzi społecznych, poprawę jakości życia mieszkańców oraz dostępność przestrzeni publicznej i wizerunek miasta.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone