Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2007/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Pałac w Przyszowicach – remont elewacji wraz z podświetleniem budynku oraz zagospodarowanie terenu zabytkowego parku
Gierałtowice
Przyszowice ul. Parkowa 11
Bronisław Mzyk Piotr Fischer Antoni Zdzienicki

O projekcie

Celem projektu był remont elewacji zabytkowego XIX wiecznego pałacu w Przyszowicach wraz z podświetleniem budynku oraz stworzenie funkcjonalnego, przestronnego zagospodarowania terenu zabytkowego parku krajobrazowego przy pałacu wraz z jego rewaloryzacją, przez co stworzono warunki dające możliwość wypoczynku i społecznej integracji. Realizacja projektu w zakresie remontu elewacji pozwoliła odtworzyć neobarokowe elewacje pałacu, odrestaurować portal wejścia głównego z kartuszem herbowym. Malowanie fasad wykorzystano do eksponowania walorów kompozycyjnych obiektu opartego na planie prostokąta z kolistą, czterokondygnacyjną wieżą. Iluminacja budynku pałacowego podkreśla cenniejsze detale architektoniczne odrestaurowanego obiektu, wśród których dominującymi elementami są wieża i portal wejściowy. Dzięki zastosowaniu kilkupoziomowego oświetlenia i oryginalnego doboru lamp stworzono wyjątkowy nastrój otoczenia zabytkowego pałacu. Na terenie wokół pałacu wykonano drogę okrężną, parking od strony północnej, zaś od strony wschodniej plac zabaw dla dzieci z funkcjonującego w pałacu przedszkola, udostępniany również w porze popołudniowej dzieciom rodzin korzystających z uroków parku. Liczne urządzenia do zabawy, ich różnorodność i atrakcyjne usytuowanie w powiązaniu z zielenią parkową stanowią atrakcję dla przebywających na tym terenie. Na pałacowym dziedzińcu corocznie odbywają się imprezy kulturalne, dla uczestników których w części północnej parku przygotowane są miejsca parkingowe oraz zaplecze socjalne również dla osób niepełnosprawnych. Obiekty te wkomponowane zostały w zielone tło parku, w którym miękko rysują się trasy ścieżek spacerowych wśród różnorodnej wiekowo i gatunkowo zieleni. Realizacja projektu pozwoliła na wyeksponowanie wartości architektonicznych pałacu i miękkie, romantyczne opisanie jego otoczenia.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone