Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2006/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Budowa pasażu handlowego
Mikołów
ul. Stawowa
Wojciech Klasa

O projekcie

Podstawowym celem projektu było stworzenie korzystnych warunków do rozwoju przedsiębiorczości na terenie miasta Mikołów, utrzymanie istniejących miejsc pracy oraz stworzenie nowych, trwałych miejsc pracy, a także przywrócenie wartości społecznych, przestrzennych i estetycznych obszaru północnego ul. Stawowej w Mikołowie. Realizacja projektu zakładała wybudowanie kompleksu dwóch nowych budynków pasażu (N i S) oraz rewaloryzację istniejącego budynku przy ul. Stawowej 6A. Wszystkie budynki przeznaczone są do prowadzenia działalności handlowej. Budowa pasażu handlowego w dużej mierze przyczyniła się do polepszania warunków handlu na terenie targowiska miejskiego, który dotychczas odbywał się w prowizorycznych straganach, na terenie nieuporządkowanym. W ramach kompleksowej rewitalizacji zrealizowano:

  • odwodnienie terenu,
  • wybudowano kompleks budynków: segment N ( o powierzchni 156,48m2) oraz segment S
  • (o powierzchni 136,32m2)
  • wyremontowano budynek przy ul. Stawowej 6A (o powierzchni 116,7m2)
  • zbudowano powierzchnię placu
  • oświetlenie
  • elementy małej architektury.

Wykonana inwestycja stworzyła warunki rozwoju dla sektora małych i średnich przedsiębiorstw z terenu miasta i regionu, a także przyczyniła się do wzrostu atrakcyjności inwestycyjnej i turystycznej miasta. Ponadto zadanie jest komplementarne z innymi inwestycjami realizowanymi na terenie Mikołowa – rewitalizacją zabytkowego centrum miasta i terenów zielonych. Realizacja projektu była dofinansowana ze środków „Programu Łagodzenia w Regionie Śląskim Skutków Restrukturyzacji Zatrudnienia w Górnictwie Węgla Kamiennego”.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone