Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2007/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Przebudowa i modernizacja Basenu przy ul. Witczaka – I etap
Jastrzębie Zdrój
Jastrzębie Zdrój, ul. Mikołaja Witczaka
mgr inż. arch. Jerzy Hnat

O projekcie

Celem wykonania projektu było zagospodarowanie niszczejącego obiektu, na którym znajdował się od lat 60-tych otwarty basen. Modernizacja miała na celu przywrócenie świetności obiektu, który wpisał się swoją lokalizacją w tożsamość mieszkańców. Obiekt znajduje się w północnej części Parku Zdrojowego i stanowi jego integralną część. Całość realizacji inwestycji została podzielona na dwa etapy. W pierwszym etapie wykonano część budynku głównego, budynek technologiczny oraz basen wraz z otoczeniem. W drugim etapie wykonany będzie taras widokowy na dachu głównego budynku oraz układ parkingów. Główna niecka basenu wykonana została ze stali nierdzewnej, a jej nieregularny kształt oraz otaczające ją zjeżdżalnie nadają jej wizualnie ciekawy kształt. Wokół znajdują się brodziki, zjeżdżalnie, jacuzzi, gejzery. Woda podgrzewana jest o trzy, cztery stopnie, za pomocą kolektorów słonecznych, umożliwi to funkcjonowanie basenu jeszcze we wrześniu. Budynki wchodzące w skład założenia nawiązują swoją formą do architektury skandynawskiej. Ciekawym elementem wykończenia elewacji są okładziny z drewna Bangkirai. Całość tworzy nowoczesny ośrodek wypoczynkowo-rekreacyjny, który zwiększa atrakcyjność i konkurencyjność miasta.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone