Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2015/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Kryty basen kąpielowy na terenie Zabrza w rejonie ulic: Al. Korfantego i Giordano Bruno
Zabrze
rejon ulic: Al. Korfantego i Giordano Bruno

Projekt

Lp. Imię i nazwisko Adres Udział [%] Telefon E-mail
1. Pracownia Architektoniczna Piotr Dominiczka&Mariusz Szczuraszek 0
2. 0

Liderzy

Lp. Nazwa Adres Imiona i nazwiska Dane kontaktowe
1. Gmina Zabrze ul. Powstańców Śląskich 5-7, Prezydent Miasta Zabrze mgr Małgorzata Mańka - Szulik 32 37-33- 416

O projekcie

Zaprojektowany Basen Kąpielowy zlokalizowano na osiedlu Kopernika w Zabrzu. Celem projektu było stworzenie miejsca aktywności mieszkańców i to nie tylko związanego z wodą. Położenie obiektu umożliwia łatwy dostęp mieszkańców tego rejonu jak i osób poruszających się Aleją Korfantego. Zaprojektowano budynek trzykondygnacyjny ( w tym jedna kondygnacja podziemna), jednobryłowt, o prostym ujkładzie konstrukcyjnym i racjonalnym kształcie umożliwiającym ekonomiczną realizację i użytkowanie. Zaprojektowane proste formy architektoniczne mają podkreślić użytkowy charakter budynku, a przeszklenia, wieże zjeżdzalni widoczne z zewnątrz pomagają jednoznacznie zidentyfikować obiekt jako pływalnię.

Podstawowy element budynku - halę pływalni zlokalizowano od strony południowej obiektu. Duża przeszklona fasada pozwala uzyskać dobre warunki oświetlenia hali i bierne pozyskanie energii słonecznej. Miejscem skupiającym wszystkie drogi komunikacyjne w obiekcie jest przestronny hall na parterze, gdzie zadbano o intuicyjną możliwość wyboru kierunku ruchu. Z hallu przez duże przeszklenia widoczna jest hala basenowa. Użytkownik ma tu możliwość wyboru drogi: do obszaru szatni, na pięto kawiarni, administracji i pomieszczeń fitness lub do piwnicy - do pomieszczeń komercyjnych. W strefie szatniowo-basenowej zaprojektowano szatnie z wymuszonym przejściem przez przebieralnie. Zaprojektowano jednoprzestrzenną halę basenową w której wydzielono strefy - sportową z basenem sportowym o wymiarach 25x16m oraz halę basenu rekreacyjnego z wieloma atrakcjami wodnymi: dziką rzeką, leżankami z masażami, masażami poziomymi i pionowymi, ławeczkami, gejzerem powietrznym, grotą sztucznej fali. Necka rekreacyjna posiada również jeden tor do nauki pływania, oddzielany czasowo od pozostałej części basenu linią torową. W hali basenu rekreacyjnego przy południowej fasadzie umieszczono dwa baseny jaccuzi oraz brodzik dla dzieci. z hali basenu rekreacyjnego dostępny jest aneks z basenem hamownym oraz wieżą zjeżdżalni, co umożliwia wydzielenie funkcjonalne zjeżdzalni od hali basenowej.Na parterze jako niezależny kompleks zaprojektowano pomieszczenia odnowy biologicznej SPA - saunaurium. Jako wyposażenie przewidziano: dwie sauny suche, jedną parową, saunę Infrared, natryski wrażeń, bicze wodne, misy do moczenia stóp, podgrzewane siedziska, basenik schładzający z zimną wodą, natryski oraz aneks wypoczynkowy. Oba terasy przylegają do siebieale oddzielone są przesłoną, połączone jedynie przejsciem technicznym.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone