Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2015/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Przebudowa budynku byłej cechowni oraz terenów przyległych w ramach realizacji zadania pn.: „Rewitalizacja terenów po byłej KWK Rozbark”
Bytom
rejon ul. Juliana Tuwima/ul. Wojciecha Kilara

Projekt

Lp. Imię i nazwisko Adres Udział [%] Telefon E-mail
1. Jacek Mazurkiewicz 0

Liderzy

Lp. Nazwa Adres Imiona i nazwiska Dane kontaktowe
1. Prezydent Miasta Bytomia ul. Parkowa 2, 41-902 Bytom Damian Bartyla 32 281 20 51 um@um.bytom.pl

O projekcie

Przedmiotowa inwestycja dotyczyła adaptacji i przebudowy  wybranych obiektów byłej KWK Rozbark, tj. zabytkowego budynku cechowni i budynku administracyjnego na siedzibę Bytomskiego Teatru Tańca i Ruchu Rozbark oraz zlokalizowany pomiędzy ww. obiektami plac rekreacyjny dla użytkowników zespołu. Obejmowała również zagospodarowanie przyległego terenu, w tym m. in. lokalizację obszernego, ogólnodostępnego parkingu obsługującego cały teren byłej KWK Rozbark.

Budynek dawnej cechowni zaprojektowany został i wyremontowany z przeznaczeniem na cele kulturalne w tym dla potrzeb organizowania spektakli, przedstawień teatralnych, koncertów itp. W obiekcie powstała sala widowiskowa wraz ze sceną, 3 sale ćwiczeń tanecznych, siłownia, kawiarnia, zaplecze administracyjno–socjalne,  magazynowe oraz pomieszczenia do obsługi przedstawień.
Zostały zachowane jego wartości historyczne i wyeksponowane najważniejsze atuty tego obiektu.

Sala widowiskowa (dawna sala zborna cechowni) mieszcząca  ok. 200 widzów została  wyposażona  w profesjonalny sprzęt nagłaśniający i oświetleniowy dla potrzeb obsługi spektakli. zamontowana  została mobilna widownia z siedziskami na 100 osób. Stojący w sąsiedztwie budynek administracyjny przeszedł gruntowny remont, został zmodernizowany i przeznaczony na obiekt o funkcjach edukacyjnych, kulturalnych i społecznych. Powstały w nim pokoje noclegowe, sala ćwiczeń, miejsca pracy twórczej, a także pomieszczenia socjalne wraz z zapleczem gospodarczym i sanitarnym. Elewacja zewnętrzna tego budynku poddana została termorenowacji i uzyskała nową kolorystykę.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone