Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2015/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Zagospodarowanie wschodniego nabrzeża Paprocan w Tychach
Tychy
Ośrodek Wypoczynkowy

Projekt

Lp. Imię i nazwisko Adres Udział [%] Telefon E-mail
1. arch. Robert Skitek z zespołem 0

Liderzy

Lp. Nazwa Adres Imiona i nazwiska Dane kontaktowe
1. RS+ Robert Skitek ul. Wrzosowa 28a 43-190 Mikołów Robert Skitek 605 646 683 robert.skitek@rsplus.pl

O projekcie

Jezioro Paprocańskie jest częstym miejscem spędzania wolnego czasu mieszkańców Tychów. W bezpośrednim sąsiedztwie promenad znajduje się ośrodek wypoczynkowy z wieloma atrakcjami rekreacyjno-sportowymi. Zagospodarowanie południowo wschodniej części jeziora jest kolejną inwestycją na tym terenie, mającą na celu szerokie udostępnienie walorów krajobrazowych i poszerzenie oferty rekreacyjnej dla mieszkańców miasta.

Koncepcja zagospodarowania opiera się na poprowadzeniu drewnianej promenady wzdłuż całego brzegu – wijącego się ciągu, który naprzemiennie wychodzi nad jezioro i się od niego odsuwa. Pozwala to na różną percepcję przestrzeni z różnych punktów promenady. W miejscach cofnięć promenada łączy się z tylnym ciągiem pieszo-rowerowym, w miejscach wychodzących nad wodę opada prawie do jej poziomu. Na promenadzie znajdują się też: otwór z rozciągniętą nad wodą siatką i specjalnie zaprojektowane ławki, mogące służyć także jako trybuny dla oglądających zawody sportów wodnych odbywające się na jeziorze. Zagospodarowanie uzupełniają atrakcje: nowa piaszczysta plaża i plenerowa siłownia.

Podstawowym celem przy doborze materiałów wykończeniowych było podkreślenie naturalnego charakteru krajobrazowego zagospodarowywanego terenu z wykorzystaniem naturalnych materiałów. Część konstrukcji zasłonięto dzięki odpowiedniemu ukształtowaniu terenu i obsianiem go trawą. Do wykończenia powierzchni promenad, ławek i balustrad zastosowano drewno iglaste. Pozostałe elementy utwardzone (placyki na rowery i powierzchnie pod urządzeniami siłowni) wykonano z w pełni wodoprzepuszczalnych systemów na bazie kruszyw mineralnych i granulatu EPDM. Konstrukcję części wychodzących nad jezioro stanowią kształtowniki stalowe oparte na betonowych palach wbitych w dno jeziora. Teren został oświetlony wyłącznie za pomocą energooszczędnych źródeł światła LED. Przed inwestycją teren ten był jedynie trawnikiem przy drodze. Mimo walorów krajobrazowych, zupełnie niewykorzystany (poza wędkarzami). Już w pierwszych tygodniach po otwarciu, mimo braku sprzyjającej aury, promenady stały się miejscem tłumnie odwiedzanym przez mieszkańców. Stały się w pełni działającą przestrzenią publiczną, nowym miejscem spotkań. Podczas dnia miejscem spacerów całych rodzin, wieczorem miejscem randek i kontemplacji.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone