Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2015/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Modernizacja kąpieliska Ruda w Rybniku
Rybnik
ul. Gliwicka

Projekt

Lp. Imię i nazwisko Adres Udział [%] Telefon E-mail
1. Agnieszka Romanowska-Tarczyńska 0

Liderzy

Lp. Nazwa Adres Imiona i nazwiska Dane kontaktowe
1. Pracownia Architektoniczno-Urbanistyczna A3 Agnieszka Romanowska-Tarczyńska ul. Bednarska 4/4 44-100 Gliwice Agnieszka Romanowska-Tarczyńska tel. 601 064 899, 3Dgliwice@poczta.fm

O projekcie

Przedmiotem inwestycji byla modernizacja kąpieliska RUDA, znajdującego się w Rybniku przy ulicy Gliwickiej, wchodzącego w skład kompleksu obiektów Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji. Teren na którym znajdowała się inwestycja był zagospodarowany, ogrodzony. Na działce znajdował się kompleks basenów betonowych wraz z pomieszczeniami pomocniczymi, który powstał w latach 60 -tych XXw. Obszar na którym znajduje się kąpielisko, sąsiaduje od strony wschodniej z jeziorem rekreacyjnym, od strony zachodniej z drogą , ulicą Gliwicką i parkingiem, od strony północnej z terenami boisk sportowych, od strony południowej z budynkami administracyjnymi MOSIR. Kąpielisko było czynne, jednak wartość techniczna obiektów była zużyta. Projekt przewidywał remon i modernizację Kąpieliska Ruda wraz z zagospodarowaniem terenu, z następującymi pracami:

  • wyburzenie 2 istniejących niecek basenowych,
  • wyburzenie 4 budynków: budynku kasy przy wejściu, głównego budynku z kasami, szatniami i sanitariami, budynkugastronomicznego i kontenerowego budynku WOPR,
  • likwidacja 2 boisk do gry w piłkę plażową wraz z ogrodzeniem (nawierzchnia piasek)
  • likwidacja 1 boiska do gry w koszykówkę wraz z ogrodzeniem (nawierzchnia kostka brukwoa)
  • wycięcie 9 drzew,
  • montaż nowych niecek basenowych wraz z brodzikami ( niecki i brodziki stalowe)
  • montaż ogrzewanej plaży wokół basenu ( technologia pozyskiwania ciepła słonecznego)
  • montaż dodatkowej zjeżdzalni dla dzieci
  • budowa nowego budynku zaplecza przy basenie oraz budynku WOPR,
  • budowa zbiorników wyrównawczych podziemnych
  • rozbudowa istniejącego budynku technologicznego
  • remont istniejącej drogi dojazdowej
  • remont strefy wejściowej do basenu
  • wykonanie nowych boisk do gry w piłkę plażową i koszykówkę
  • osadzenie stałych parasoli
  • dostawa 2 widowni
  • budowa utwardzonej ścieżki prowadzącej wokół basenu do jeziora
  • wymiana isniejącego ogrodzenia
  • dostawa koszy na śmieci, ławek, stojaków rowerowych, wieży dla ratowników
  • wykonanie nowego oświetlenia terenu
  • remont przyłącza wody
  • wykonanie nowej technologii basenowej
  • wykonanie nowej kanalizacji

Realizacja całości kompleku basenów i budowy nowych budynków skończyła sie w 2014r., otwarcie basenu odbyła sie 1 czerwca 2014r.

 

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone