Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2015/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Przebudowa ulicy Akademickiej w Gliwicach wraz z przyległościami
Gliwice
ul. Akademicka

Projekt

Lp. Imię i nazwisko Adres Udział [%] Telefon E-mail
1. Tomasz Bradecki 0

Liderzy

Lp. Nazwa Adres Imiona i nazwiska Dane kontaktowe
1. Politechnika Śląska ul. Akademicka 2A, Gliwice Prof. Andrzej Karbownik

O projekcie

Przebudowa ulicy Akademickiej polegała na stworzeniu nowej przestrzeni miejskiej znajdującej się w centrum kampusu akademickiego Politechniki Śląskiej. W 2009 roku został ogłoszony konkurs na zagospodarowanie centralnej części uczelnianego kampusu, w którym pierwsze miejsce zajęły dwa studenckie projekty. Na podstawie zwycięskich prac zespół architektów zaprojektował finalną koncepcję zagospodarowania ulicy

Akademickiej wraz z przyległościami, którą ostatecznie opracował dr inż. arch. Tomasz Bradecki z Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej. Aby inwestycja mogła zostać zrealizowana, konieczne było najpierw wyłączenie ulicy z ruchu samochodowego, co dzięki decyzji władz miasta nastąpiło w 2011 roku.

W ramach realizacji projektu została wymieniona nawierzchnia drogi, która podzielona została na wizualnie odrębne przestrzenie.

Do każdego z budynków otaczających ulicę Akademicką prowadzą indywidualnie zaprojektowane strefy wejściowe – obejmujące charakterystyczne betonowe bloki opatrzone godłem uczelni i nazwami poszczególnych jednostek. Zadbano również o elementy sprzyjające wypoczynkowi w postaci licznych ławek z motywami dekoracyjnymi nawiązującymi do godła uczelni i łagodnego trawiastego wzniesienia, jakie powstało na terenie przed Wydziałami Architektury i Budownictwa. Całości dopełnia podświetlana fontanna, która najpełniej prezentuje się po zmroku, kiedy strumienie wody oświetlają naprzemiennie różnokolorowe snopy światła. Na przebudowanym terenie stworzono strefę zieleni poprzez nasadzenie nowych roślin – drzew i krzewów.

Oprócz tego zamontowano nowe latarnie, będące elementem powstałej w Gliwicach „ścieżki światła”, czyli świecącego na niebiesko LED-owego traktu wiodącego od Placu Piłsudskiego przez Politechnikę Śląską do nowo budowanej hali sportowo-widowiskowej „Gliwice”. Obecnie ulica Akademicka stanowi nie tylko estetyczną przestrzeń, ale również tętniące życiem centrum kampusu Politechniki Śląskiej

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone