Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2016/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
CENTRUM INFORMATYCZNE I PRZYCHODNIA AKADEMICKA - POLITECHNIKA ŚLĄSKA W GLIWICACH
GLIWICE
UL. ŁUŻYCKA 5,

Projekt

Lp. Imię i nazwisko Adres Udział [%] Telefon E-mail
1. arch. GRZEGORZ NAWROT ul. Akademicka 7, Gliwice 0
2. arch. TOMASZ WAGNER ul. Akademicka 7, Gliwice 0
3. arch. ANDRZEJ ŁOPACZ ul. Szewczyka 43b, Studzienice 0
4. arch. MAREK DYCZKA ul. Szewczyka 43b, Studzienice 0

Liderzy

Lp. Nazwa Adres Imiona i nazwiska Dane kontaktowe
1. POLITECHNIKA ŚLĄSKA UL. AKADEMICKA 2A 44-100 GLIWICE REKTOR POLITECHNIKI ŚLĄSKIEJ PROF. DR HAB. INŻ. ANDRZEJ KARBOWNIK 32 237 13 38

O projekcie

Obiekt CENTRUM KOMPUTEROWEGO POLITECHNIKI, wraz z parterem przeznaczonym na PRZYCHODNIĘ AKADEMICKĄ jest zlokalizowany na południowym obrzeżu kwartału ulic Łużyckiej, Skłodowskiej, Krzywoustego i Akademickiej. Bezpośrednim celem projektu było stworzenie nowoczesnego obiektu mieszczącego pomieszczenia biurowo-szkoleniowe informatyków, centrale serwerowe wraz z infrastrukturą. Niska część, od strony akademików, mieści blok pomieszczeń Przychodni Akademickiej. Włączenie tej funkcji, obecnie zlokalizowanej poza kampusem w
jego obręb, ma na celu zapewnienie opieki medycznej w bliskości uczelni. Bryła budynku stanowi połączenie części niskiej (PA), „otoczonej” pasem ażurowej osłony elewacyjnej, z której „wyrasta” blok części wysokiej (CI).

Budynek jest monochromatyczny, w kolorze aluminium, Elewacja parawanowa z siatki kontrastuje w parterze z gładką powierzchnią części wysokiej. Od strony południowej elewacja jest przygotowana pod montaż paneli fotowoltaicznych, jedynie nisze-atria wycięte w monolicie stanowią doświetlenie wnętrz.

Obiekt zlokalizowano w układzie ortogonalnym, zgodnym z zabudową kwartału, wysoką część umieszczając zgodnie z "planem Wejcherta", który stanowi podwaliny planistyczne Dzielnicy Akademickiej. Dwie odmienne funkcje, zlokalizowane w obiekcie generują powstanie niezależnych stref wejściowych, placów. Plac przed wejściem do stanowi poszerzenie ciągu pieszego wzdłuż ulicy Łużyckiej. Plac przed wejściem do Centrum Komputerowego stanowi przestrzeń wewnętrzną między budynkami dydaktycznymi Automatyki Informatyki i Elektroniki oraz aulami Wydziału.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone