Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2007/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Modernizacja i rozbudowa Szpitala Powiatowego w Mikołowie przy ul. Waryńskiego 4
Mikołów
ul. Waryńskiego 4
Adam BUROSZEK — architekt Wiesław ZAŁĘCKI — architekt Dariusz ZARĘBSKI — konstruktor Grzegorz HAJOK — instalator sanit.

O projekcie

W istniejących budynkach zakres prac remontowych obejmował m.in. wyburzenia i rozbiórki przewiązki oraz ścian murowanych z cegły, naprawę i wzmocnienie stropów ceramicznych, modernizację klatek schodowych, likwidację szybu windowego w jednym budynku i wykonanie nowego szybu w drugim. Zmieniono układ ścianek działowych, co pozwoliło na uzyskanie funkcjonalnych sal chorych z własnymi węzłami sanitarnymi. Wymieniono wszystkie tynki wewnętrzne. Wykonane zostały nowe izolacje pod posadzki, a w związku z tym nowe podłoża, posadzki z płytek ceramicznych , podłogi z wykładzin. Wymieniona została cała stolarka drzwiowa. Wykończenie oraz wszystkie roboty instalacyjne wykonano na nowo zgodnie z dokumentacją projektową. Budynki zostały ocieplone metodą lekką mokrą w systemie Atlas . Do istniejącego obiektu dobudowane zostały dodatkowe cztery segmenty (w tym dwie przewiązki), dzięki czemu uzyskano powierzchnię, w której zlokalizowano m.in. izbę przyjęć, blok operacyjny, blok porodowy z wydzieloną salą cięć cesarskich, część oddziałów szpitalnych, aptekę szpitalną oraz zabudowany podjazd dla karetek. Wykonany został w konstrukcji żelbetowej rezerwowy zbiornik wody. Szpital posiada własna stację trafo. Transport pacjentów na oddziały odbywa się za pomocą dwóch nowych dźwigów znajdujących się w przyziemiu jednego z dobudowanych segmentów, w którym znajduje się wejście główne do szpitala . Możliwa jest także w tym segmencie komunikacja pionowa nowo zbudowaną klatką schodową a łączniki umożliwiają komunikację poziomą ze starą częścią szpitala, gdzie w dalszym ciągu znajdują się oddziały szpitalne (część hotelowa). Zlikwidowane zostały wszystkie bariery architektoniczne dla osób niepełnosprawnych Koszt modernizacji wyniósł ponad 15 mln zł i został sfinansowany przez: Starostwo Powiatowe przy współudziale gmin powiatu mikołowskiego, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej fundatorów m.in. Południowy Koncern Energetyczny, Fundacja Pracownicza „PRO-EKO” przy Elektrowni Łaziska funduszy unijnych w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone