Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2008/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Przebudowa i remont budynków Pawilonu Wystawowego B i Muzeum Kopalnictwa.
Częstochowa
Park Staszica, ul. 7 Kamienic, Częstochowa
Zbigniew Świtalski

O projekcie

Przedmiotem inwestycji była przebudowa i remont budynku Pawilonu Wystawowego B z przeznaczeniem na funkcje muzealno-administracyjne oraz odtworzenie podziemnej repliki kopalni rud pokazującej osiągnięcia górnictwa na terenie częstochowskim, eksponaty narzędzi i urządzeń górniczych. A. Pawilon Wystawowy B: - przeprowadzono remont i konserwację murów z kamienia wraz z wykonaniem drenażu izolacją poziomą przez iniekcję izolacji poziomej oraz ocieplenie murów od wewnątrz folią bąbelkową z aluminium, - wykonano remont i konserwację stropów istniejących i więźby dachowej, zmieniono pokrycie dachu z blachy ocynkowanej na dachówkę, - przebudowano schody klatki schodowej na I piętro wraz z minowaniem murów zewnętrznych i wzmocnieniem murów oporowych, - przebudowano część wejściową z nowymi stropami i pomieszczeniami administracyjnymi, socjalnymi i technicznymi, - wykonano nowe okna drewniane i drzwi z kratami kutymi, - odtworzono detale architektoniczne oraz bonie, - wykonano instalację elektryczno-energetyczną i oświetleniową, - wykonano instalację c.o., grzejniki oraz ogrzewanie podłogowe, - wykonano kotłownię z przyłączem na gaz ziemny, - wykonano instalację wentylacji mechanicznej z wentylatornią oraz nawiewem ciepłego powietrza z rekuperacją i nawilżaniem, - wykonano instalację teletechniczną, komputerową, automatyczną sygnalizację pożaru oraz napadu i włamania. B. Budynek Muzeum Kopalnictwa: - remont istniejących pomieszczeń polegający na tynkowaniu, malowaniu, wykonaniu posadzek i wymianie klińca i podkładów torowych oraz udostępnienie części kopalni dla osób niepełnosprawnych, - odtworzenie wystroju repliki kopalni w korytarzu południowym i klatce schodowej, wyrobisku ściennym tzw. filarze eksploatacyjnym, - wykonano instalację wentylacji nawiewno-wywiewnej, - wykonano instalację automatycznej sygnalizacji pożaru, włamania i napadu. W części naziemnej : - wykonano nową obudowę wejścia dla osób niepełnosprawnych i wyjścia ewakuacyjnego (żelbetowa pokrywa dachem odwróconym tzw. Zielonym), - wykonano odwodnienie terenu polegające na odpowiednim wyprofilowaniu terenu oraz wykonaniu drenażu i opaski odwodnienia liniowego, - remont płyty stropowej, murów zewnętrznych i wewnętrznych oraz wykonano izolację paroszczelną i przeciwwilgociową i termiczną, - położono nową nawierzchnię z kostki granitowej, bazaltowej i płyt granitowych na stropie, na terenie przyległych alejek remontowanych i projektowanych oraz schodach terenowych, - zamontowano oświetlenie zewnętrzne – latarnie, - wykonano elementy małej architektury – ławki, donice, pergole, - urządzono teren – polegało to na niwelacji, obsadzeniu krzewami oraz zasianiu trawy.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone