Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2008/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Adaptacja XVIII wiecznego spichlerza Galeriowego
Olsztyn
Olsztyn k. Częstochowy, ul. Kościelna
Przemysław Płowecki

O projekcie

Celem projektu było odtworzenie substancji zabytkowej drewnianego, unikatowego spichlerza galeriowego. Do zabytkowej bryły dokomponowana została część podziemna mieszcząca w sobie zaplecze gastronomiczne wraz z dużą salą konsumpcyjną. Na parterze przestrzeń zaadoptowano na dwie kolejne sale bankietowo – konsumpcyjne z barem. Bar połączony jest z kuchnią główną za pomocą windy gastronomicznej. Na piętrze przewidziano salę ekspozycyjno - wystawową przewidzianą na ekspozycję sztuki ludowej z regionu, oraz na różnego rodzaju wystawy czasowe. Unikatowe usytuowanie u stóp olsztyńskiego zamku stworzyło popularne miejsce spotkań lokalnej społeczności, jak również gości spoza terenu. W obrębie spichlerza i jego sąsiedztwie odbywa się wiele imprez plenerowych istotnych z punktu widzenia mieszkańców i gminy. Są to pokazy walk rycerskich, dożynki, imprezy związane z dniem Hubertusa, takie jak pogoń za lisem. Powstało miejsce żyjące i wnoszące istotny wkład do lokalnej społeczności.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone