Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2009/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Zespól budynków magazynowo biurowych "CANEA"
Cieszyn
Cieszyn Dębowiec, ul. Ogrodzona 184
Studio Stożek & Partnerzy, Jerzy Stożek, Ryszard Zapolski

O projekcie

Ideą było stworzenie zespołu budynków umożliwiających adaptację do zmiennych wymagań funkcjonalnych inwestora, a także stworzenie charakterystycznego profilu zabudowy, będącego znakiem firmy.

Cały zespół podzielono na dwie części. Wszystkie funkcje związane z kontaktem z zewnętrznymi klientami wyodrębiono w formie budynku frontowego, za którym zlokalizowano podstawową halę magazynową, w której wydzielono część socjalną dla pracowników oraz dodatkową przestrzeń pełniącą różne funkcje w zależności od potrzeb.

Budynek frontowy zaprojektowano, jako dwukondygnacyjny, praktycznie jednoprzestrzenny układ.

Centralną częścią budynku, podkreślającą jego jednoprzestrzenność jest dwukondygnacyjny hol, zamknięty przeszkleniem strukturalnym.

Ma on formę walca, po którego ścianie pnie się spiralna klatka schodowa. Hol doświetlony jest charakterystycznym świetlikiem, którego szczeliwona forma przestrzenna wynika z przecięcia się walca z dachem.

Parter budynku przeznaczono na obsługę klientów hurtowych i detalicznych, zlokalizowano tu sklep, stanowiska sprzedaży, jest miejsce na wystawy, istnieje również możliwość wytwarzania kompozycji kwiatowych oraz kompleksowego przygotowania dokoracji.

Zlokalizowano tu również kotłownię, której komin jest charakterystycznym, wertykalnym elementem całego układu. Piętro przeznaczone jest na sekretariat, gabinet właściciela i administrację.

Budynek posiada dwa wejścia dla klientów. Wejście główne zlokalizowano na osi przeszklenia strukturalnego budynku; oprócz klientów, służy ono również pracownikom biurowym firmy. Drugie wejście, do którego dochodzi się kładką nad sadzawką, obsługuje zasadniczo sklep dla klientów detalicznych, ale jednocześnie umożliwia zmiany funkcjonalne w działaniu całego parteru budynku.

Cały zespół oddzielony jest od drogi strefą parkingów, których charakterystycznym elementem jest zbiornik przeciwpożarowy, uformowany w formie sadzawki.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone