Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2009/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Modernizacja obiektów Młodzieżowego Domu Kultury
Częstochowa
Częstochowa, ul. Łukasińskiego 68
Irena Czerwińska, Pracownia Architektoniczna Projektowo Wykonawcza "AKROPOL"

O projekcie

Etap I modernizacji obejmował swoim zakresem Pałacyk Hantkego, pływalnię oraz zagospodarowanie terenu. Prace przeprowadzone zostały w latach 2006–2008.

Celem projektu było przywrócenie dawnej świetności neobarokowemu Pałacykowi Hantkego. Powstał on w latach 1900–03, jako jeden z elementów projektu całej osady fabrycznej na Rakowie. W jej skład, oprócz rezydencji właściciela – Bernarda Ludwika Hantke, wchodziła huta żelaza i domy pracowników fabryki.

Po II wojnie światowej ulokowano tam Zakładowy Dom Kultury Huty im. Bieruta, późniejszej Huty "Częstochowa". Pałacyk rozbudowano w latach 70-tych, zniekształcając pierwotny kształt budowli. Obecnie w budynku mieści się Młodzieżowy Dom Kultury.

Remont kosztował 10 mln 560 tys. złotych. Projekt był współfinansowany kwotę 2 mln 770 tys. zł z budżetu państwa w ramach "Programu łagodzenia w regionie śląskim skutków restrukturyzacji zatrudnienia w górnictwie węgla kamiennego" – II etap z Funduszu na Rzecz Rozwoju Infrastruktury Lokalnej Skierowanej na Rozwój Przedsiębiorczości – komponent Dotacje Inwestycyjne.

W Pałacu Hantkego wykonano gruntowną renowację elewacji budynku, stolarki okienneji drzwiowej zgodnie z wymaganiami konserwatorskimi, przebudowano wejście główne do budynku, ustawiono dwie figury lwów, odnowiono drzwi wejściowe, wykonano nową rozetę. Wyremontowano także wnętrza pomieszczeń i klatki schodowej z zachowaniem wymagań konserwatorskich, położono nowe instalacje: elektryczną, wod-kan., c.o., wentylacji, teletechniczne, sygnalizacji włamania i napadu, oraz przeciw pożarową.

Na pływalni zmieniono profil niecki basenowej, dostosowując go do wymogów organizacji zawodów sportowych, postawiono nową trybunę wraz z siedziskami, wyremontowano pomieszczenia technologiczne, wnętrza hali basenowej i pomieszczenia techniczne, zmieniono elewację budynku wraz z dociepleniem, ślusarkę aluminiową okienną i drzwiową, zmodernizowano technologię oczyszczania wody basenowej, przebudowano szatnię i sanitariaty.

Powstał również system obsługi klienta: szafki w szatniach oraz kasa z bramkami wejściowymi. Nowe są również instalacje. Obsługa urządzeń jest sterowana komputerem. Na ścianie znajduje się tablica, na której wyświetlana jest temperatura wody w basenie i na zewnątrz.

Sufit pokrywa niebieska fala z tworzywa (barizol). Basen jest klimatyzowany, woda filtrowana i uzdatniana przy pomocy nowoczesnych automatycznych technologii.

Uporządkowano bardzo zaniedbane otoczenie obiektów. Wokół budynków powstały nowe miejsca parkingowe z oświetleniem, plac zabaw, śmietnik, uporządkowano zieleń. Postawiono też ogrodzenie z bramą przesuwną, zbudowano drogę przeciwpożarową, a także przyłącza kanalizacji deszczowej i sanitarnej oraz kanał CO.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone