Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2009/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Plac Grunwaldzki
Gliwice
Gliwice, Plac Grunwaldzki, wydzielony ulicami: Sobieskiego, Mickiewicza i Zawiszy Czarnego
Bożena Szwentner, Ewa Przybył

O projekcie

Celem projektu był remont istniejącego placu zabaw (w części zachodniej parku), budowa boiska wielofunkcyjnego (w części wschodniej parku) oraz gospodarka zielenią na Placu Grunwaldzkim o pow. 3,85 ha. Modernizację parku, zgodnie z projektem, wykonano w latach 2007–2008.

Remont placu zabaw polegał na wymianie istniejących urządzeń do zabaw na nowe oraz zamontowanie dodatkowych zabawek, rozszerzając program placu zabaw. Cały plac zabaw został podzielony na strefy:

  • dla maluchów, na której umieszczono piaskownicę okrągłą, na gruncie trawiastym posadowiono kiwaczek na sprężynie i karuzelę tarczową,
  • dla dzieci do lat 12, z nawierzchnią żwirową lub piaskową pod urządzeniami (huśtawki z siedziskami kubełkowymi i gumowymi, linarium, karuzela, przeplotnia),
  • wypoczynkowa dla matek z wózkami wyłożona kostką,
  • sportowa dla młodzieży ze stanowiskami do gry w tenisa stołowego oraz stanowiskiem do gry w mini-koszykówkę wyłożona kostką.
  • Boisko wielofunkcyjne, do piłki siatkowej i koszykówki, ma nawierzchnię syntetyczną.

Gospodarka zielenią polegała na zinwentaryzowaniu drzew i krzewów, usunięciu z parku drzew z objawami zarazy ogniowej oraz rozgęszczeniu istniejących układów roślinnych. Wprowadzono nowe nasadzenia i założono nowe trawniki.

Obecnie Plac Grunwaldzki jest na pewno bardziej estetyczny i przestronny, niż wcześniej. Miejsce to służy mieszkańcom w różnym wieku. Osoby starsze wypoczywają na ławkach, dzieci bawią się na placu zabaw, a młodzież gra w koszykówkę.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone