Ta strona używa cookies. OK Szczegółowe informacje na ten temat znajdą Państwo w polityce prywatności

/Konkursy NPP/Edycja 2009/Projekt konkursowy

Projekt konkursowy
Skwer Dessau
Gliwice
Gliwice, Skwer Dessau, przy ulicach: Jana Pawła II i Nowy Świat
Ewa Przybył

O projekcie

Celem projektu była kompleksowa przebudowa skweru o pow. 0,9 ha. Modernizację, zgodnie z projektem, wykonano w 2008 r. Modernizacji uległy stare chodniki, które zostały zastąpione nowymi, wybrukowanymi kostką granitową. Również zmodernizowano oświetlenie oraz ustawione zostały nowe ławki i kosze na śmieci.

Stary plac zabaw został zastąpiony nowym, zgodnym z wszelkimi normami bezpieczeństwa, na którym zamontowano: dwie podwójne huśtawki, zestaw do zabaw (zjeżdżalnia, wieża, ścianka wspinaczkowa, drabinki, przeplotnia, trap), piaskownicę, dwa kwaczki.

Pod zabawkami, jako nawierzchnie amortyzującą upadki zastosowano żwir. Nawierzchnia alejek na placu zabaw jest z tworzywa sztucznego.

Modernizacji i odświeżeniu uległa zieleń, powstały nowe trawniki oraz wprowadzono nową roślinność np. magnolia, śnieguliczka, róża, jałowiec. Mur okalający skwer został zasłonięty pnączami. Została wykonana nowa niecka fontanny, zwieńczeniem której jest rzeźba chłopca z łabędziem.

Obecnie Skwer Dessau jest przyjemnym miejscem krótkiego wypoczynku i – ze względu na położenie w centrum miasta – stanowi jedną z zielonych wizytówek Gliwic.

Galeria zdjęć

 
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Ślaskiego. Wszelkie Prawa Zastrzeżone