Województwo Śląskie

Turystyka

Hotele, ośrodki konferencyjne

TURYSTYKA BIZNESOWA

Wyśmienita komunikacja, olbrzymia baza hotelowa i gastronomiczna, liczne atrakcje turystyczne stwarzają idealne warunki do organizacji kongresów, konferencji i szkoleń.

Zapraszamy:
do Katowic - stolicy regionu, położonej w centralnej części województwa. Funkcjonuje tu hala widowiskowo-sportowa „Spodek" i duże centrum targowe. Hotele w centrum miasta oferują ponad 2000 miejsc noclegowych. Również takie miasta, jak: Zabrze, Gliwice, Chorzów, Sosnowiec, Rybnik, są doskonałymi miejscami do przeprowadzania dużych imprez konferencyjnych i szkoleniowych. Wizyta w znajdujących się w pobliżu Tyskim Muzeum Piwowarstwa, Muzeum Zamkowym w Pszczynie, Zabytkowej Kopalni Rud Srebronośnych w Tarnowskich Górach czy Skansenie Górniczym „Królowa Luiza" może być wspaniałym uzupełnieniem szkolenia.

do Szczyrku, Wisły, Ustronia - popularnych beskidzkich miejscowości wypoczynkowych. Wspaniałe hotele oraz centra konferencyjne, oprócz wysokiego standardu, oferują wyposażone w najnowszy sprzęt audiowizualny sale konferencyjne. Wycieczki kolejkami krzesełkowymi na Skrzyczne i Czantorię, gondolową na Szyndzielnię, szynowo-linową na górę Żar, liczne szlaki piesze, rowerowe, a zimą dobrze przygotowane stoki narciarskie są świetną okazją do rekreacji poprawiającej jakość szkolenia.

na Wyżynę Krakowsko-Częstochowską. Prężnie rozwijająca się tutejsza baza hotelowa spełnić może oczekiwania najbardziej wymagających klientów, a okoliczne wapienne skałki są doskonałym miejscem organizacji programów typu incentive: „szkoły przetrwania", przejażdżki konne, wyprawy samochodami terenowymi, wspinaczki skałkowe.   

KUCHNIA

Bogactwem naszego regionu jest kuchnia. Stylowe karczmy i restauracje zapraszają turystów, oferując smaczne, regionalne potrawy. Niekwestionowanym liderem śląskiej kuchni jest żur - zupa robiona z zakwasu z mąki żytniej, podawana z wędzonką i jajkiem, oraz rolada i kluski śląskie.

Kuchnia górali beskidzkich to przede wszystkim kita - wędzona wieprzowa szynka podawana na ciepło oraz kwaśnica - zupa przygotowywana z wywaru ze świńskiego ryja i kiszonej kapusty. Coraz większą furorę robi oscypek - wędzony ser z mleka owczego, wyrabiany przez górali, wyśmienity zarówno na zimno, jak i na ciepło.  

Region znany jest również ze swoich tradycji piwowarskich. To tutaj funkcjonują browary warzące najbardziej znane gatunki piw: Żywiec i Tyskie.



Zobacz aktualności

więcej w kategorii: turystyka

wszystkieedukacjaekologiafinansefundusze europejskiegospodarkainfrastrukturainwestycjekomunikacjakulturapolityka społecznapromocjarolnictworynek pracysejmiksportspotkania uroczystościstrategia rozwojuturystykazagospodarowanie przestrzennezagranicazarządzdrowie