Śląskie na Food Culture 2010

W dniach 9-18 lipca Województwo Śląskie uczestniczyć będzie w Festiwalu Kultur i Smaków Europy - FOOD CULTURE w Strasburgu.

Festiwal Kultur i Smaków FOOD CULTURE narodził się w 2007 roku z inicjatywy mieszkańców Strasburga, którzy, chcąc pokazać, jaką rolę odgrywa tradycja kulinarna w życiu społecznym, gospodarczym, kulturalnym danego kraju bądź regionu, zawiązali Stowarzyszenie „Kultur i Smaków Europy". Projekt festiwalu powstał dzięki wsparciu Miasta, Departamentu i Regionu a także partnerów prywatnych. Wyjściowym pomysłem było stworzenie w Strasburgu, w okresie letnim, atrakcyjnego i szeroko upublicznionego wydarzenia, które pozwoliłoby pełniej zaprezentować różnorodność i bogactwo kulinarne lokalnej społeczności, ale także zaproszonych europejskich regionów. Druga edycja w 2009 roku cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem mieszkańców oraz turystów i była potwierdzeniem słuszności podjętych działań w celu promowania smaków i kultur Europy.

Organizatorzy festiwalu pod przewodnictwem Jean-Louis'a de Valmigere przekazali na ręce Marszałka Województwa Śląskiego Bogusława Śmigielskiego zaproszenie do uczestnictwa regionu i jego promocji podczas tegorocznej edycji. Podobne zaproszenie przyjęły: Piemont (Włochy), Estonia, Grecja, Norwegia i Chorwacja.

Przygotowaniem prezentacji regionu oprócz wydziałów Urzędu Marszałkowskiego zajęło się też Biuro Współpracy Dolnego Renu i Województwa Śląskiego oraz Śląska Organizacja Turystyczna.

Koncepcja zakłada prezentację różnorodności regionu, z jego kulturowym i kulinarnym dziedzictwem. Podczas 10 dni festiwalu szerokiej publiczności - mieszkańcom i turystom - zostaną zaprezentowane tradycyjne i regionalne specjały kuchni województwa śląskiego, w tym potrawy serwowane przez restauracje, a także gotowe produkty. Prezentacja kulinariów odbywać się będzie w oprawie muzyki ludowej, a także tradycyjnego rzemiosła i rękodzieła. Obok tradycji planowane jest pokazanie nowocześniejszego oblicza regionu, poprzez wystawy nowoczesnego wzornictwa, wykorzystującego ludowe i tradycyjne elementy.

Stałym (codziennym) elementem będą różnorodne pokazy: gotowania dla dzieci i dorosłych oraz rzemiosła. Wyjątkowym wydarzeniem ma być jeden wieczór poświęcony tradycji kulinarnej charakterystycznej dla regionu.

Stoisko Województwa Śląskiego zlokalizowane na placu Gutenberga otwarte będzie od godz. 11:00 do 23:00.

Od godz. 12:00 do 14:00 - w porze lunchu - restauracja serwować będzie polskie i śląskie specjały.

Codziennie w godz. 12:00-16:00 na scenie odbędą się występy Studenckiego Zespołu Pieśni i Tańca „Katowice" z Uniwersytetu Śląskiego. Artyści zaprezentują tańce regionu śląskiego, tańce góralskie, polskie tańce narodowe oraz tańce innych regionów Polski.

O godz. 16:00 odbywać się będą animacje dla dzieci w wieku do 12 lat, m.in.:

  • warsztaty wytwarzania kwiatuszków i dekoracji z kolorowych bibułek,
  • warsztaty wyrobu biżuterii drewnianej,
  • nauka regionalnych tańców ludowych oraz gry na instrumentach ludowych,
  • nauka gotowania śląskich potraw (np. robienie klusek śląskich),
  • lekcje języka polskiego i czytanie polskich bajek,
  • zabawy muzyczno-taneczne oraz zajęcia teatralne itp.

Dla wszystkich uczestniczących dzieci przewidziane są drobne upominki.

Od godz. 17:00 obywać się będą pokazy kulinarne Śląskiej Grupy Kulinarnej. Wieczorem na scenie zaprezentują się artyści zespołu „Katowice" i kapeli góralskiej.

W godzinach otwarcia stoiska Województwa Śląskiego zespoły będą występować na placu Gutenberga oraz na przylegających ulicach, zapraszając mieszkańców i turystów do odwiedzenia stoiska regionu.

Na stoisku regionu będą różnorodne produkty regionalne i tradycyjne, takie jak np. sery góralskie (bryndza, redykołki, gołki, korbacze, oscypek,) kiełbasy baranie oraz kiełbasy z dziczyzny, pierniki żywieckie. Będzie również szeroka gama wyrobów rękodzielniczych, m.in.: zabawki z drewna, koronki koniakowskie, wyroby z wełny owczej i z innych materiałów ekologicznych.

Podczas trwania festiwalu czynny będzie punkt informacji turystycznej o regionie śląskim z darmowymi ulotkami, broszurami i folderami. Prezentacji towarzyszyć będzie wystawa tradycji pasterskiej Górali Śląskich oraz wystawa tradycyjnych form i narzędzi wykorzystywanych do produkcji serów.

16 lipca to Dzień Polski. W jego ramach odbędzie się przemarsz połączonego zespołu „Katowice", kapeli góralskiej oraz zespołu „Koniaków" od placu Kleber ulicami do katedry Najświętszej Marii Panny do placu Gutenberga z zaproszeniami na stoisko Województwa Śląskiego i tradycyjne wesele góralskie.

Atrakcję dnia - wesele góralskie - zaprezentuje Zespół Regionalny „Koniaków". Podczas wesela zgromadzona publiczność będzie częstowana tradycyjnymi obrzędowymi produktami regionalnymi: miodulą, kołaczami weselnymi, serami owczymi i owczo-krowimi. Początek pokazu o godzinie 19:00.

Festiwal to doskonała okazja do prezentacji nie tylko tradycji kulinarnych regionu, ale także do promocji turystycznej, z uwzględnieniem szlaków turystyki industrialnej, sakralnej, kulturowej i aktywnej.

Linki do stron zewnętrznych
Więcej o Food Culture 2010