Śląskie na VII Dniach Produktu Tradycyjnego

Na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej w Ząbkach k/Warszawy trwają VII Dni Produktu Tradycyjnego „Polskie Smaki".

Organizator (Praska Giełda Spożywcza ) zaprosił do udziału w tegorocznej edycji województwa: śląskie, świętokrzyskie, kujawsko-pomorskie i mazowieckie.

Celem Dni jest promocja regionalnej żywności produkowanej w oparciu o sprawdzone tradycyjne receptury. Dni „Polskie Smaki" były doskonałą okazją do zaprezentowania tego, co najlepsze w tradycjach kulinarnych województwa śląskiego oraz przetwórstwa spożywczego przedsiębiorstw z naszego regionu. Swoje produkty prezentowały większe firmy, a także małe wytwórnie, działające przy gospodarstwach rolnych oraz małe przedsiębiorstwa rodzinne.

Województwo śląskie reprezentowali:

  • EkoMak Makarony Babuni, Rudniki - makarony, w tym tradycyjny makaron z Rudnik;
  • Gospodarstwo Pasieczne państwa Lucyny i Stanisława Zawadów, Bielowicko k/Skoczowa - miody Ziemi Cieszyńskiej, tradycyjne nalewki;
  • Jadwiga Plesińska, Żarki - tradycyjny chleb tatarczuch oraz żareckie obwarzanki odpustowe;
  • Miejska Spółdzielnia Zaopatrzenia i Zbytu, Kłobuck - tradycyjny chleb kłobucki mieszany i szeroka gama pieczywa oraz wyrobów piekarniczych i cukierniczych;
  • Międzybrodzkie Makarony, Międzybrodzie Bialskie - wysokiej jakości tradycyjne makarony;
  • PPHU Panek Stanisław, Ślemień - tradycyjne wyroby wędliniarskie, w tym: szynki, kiełbasy, żymlok śląski, krupniok śląski, cieszyńska kita wędzona, itp.;
  • Raciborska Spółdzielnia Mleczarska, Racibórz - wyroby mleczarskie wysokiej jakości, z mleka pozyskiwanego od rolników z ekologicznie czystych terenów Doliny Odry;
  • Spółdzielnia Mleczarska „Jogser", Sosnowiec - wysokiej jakości produkty mleczarskie (jogurty, kefiry, maślanki itp.);
  • Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia „Gazdowie" Oddział w Koniakowie - tradycyjne i regionalne sery owcze i krowie: oscypek, sery gazdowskie, bryndze;
  • Wytwórnia Makaronu „Goldmak-Lux", Rudniki - tradycyjne makarony z Rędzin, tradycyjna zacierka jajeczna.

Podczas imprezy Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki wyróżnił za osiągnięcia w dziedzinie rolnictwa, rozwoju wsi i rynków rolnych dwoje wytwórców tradycyjnej żywności ze Śląskiego. Honorowe odznaki „Zasłużony dla Rolnictwa" otrzymali Jadwiga Plesińska i Stanisław Panek.

Drugim bardzo miłym akcentem dla naszych rodzimych wytwórców było przyznanie nagrody Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego Miejskiej Spółdzielni Zaopatrzenia i Zbytu w Kłobuck za prezentację wyrobu tradycyjnego - chleba kłobuckiego mieszanego w konkursie na najciekawszą prezentację produktu tradycyjnego.

Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
After clicking on the image a modal window will open with a large version of the image. It will be possible to browse the gallery of subsequent images.
Using the gallery using keyboard shortcuts:
  • Escape: closes the galleries.
  • Space: starts / stops automatic slaidshow (play / pause).
  • Left arrow: previous slaid.
  • Right arrow: next slaid.