O doświadczeniach Owcy Plus w Rumunii

Wymiana doświadczeń związanych z agroturystyką, produkcją i sprzedażą produktów regionalnych oraz doświadczenia w hodowli, to główne tematy wyjazdu studyjnego, który odbywał się w Rumunii

Uczestnicy mieli okazję przekonać się, jak pracuje rumuńskie gospodarstwo agroturystyczne, gospodarstwo pasterskie zajmujące się produkcją serów czy gospodarstwo rybackie. Celem wyjazdu było także zapoznanie się z działaniem agroturystyki w oparciu o produkty regionalne i hodowlę zwierząt gospodarczych, a także zapoznanie się z organizacja sprzedaży bezpośredniej produktów regionalnych w ramach targów i targowisk.

W wyjeździe udział wzięli przedstawiciele grup branżowych związanych z owczarstwem, m.in. hodowcy, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz przedstawiciele samorządów. Uczestnicy wyjazdu wzięli udział m.in. w targach „Slow Food” promujących drobną produkcję rolną i zdrową żywność. Podczas imprezy zaprezentowano program Owca Plus realizowany w naszym regionie. W ramach wyjazdu omówiono założenia projektu „Redyk Karpacki 2013”, który zakłada kultywowanie wspólnych tradycji pasterskich wypasu owiec w krajach karpackich, od Rumunii po Polskę.

Wyjazd był współfinansowany ze środków unijnych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 i odbył się w dniach 16-20 maja br.