Finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2025. fot. Tomasz Żak / UMWS
Za nami 24 edycja konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną

W tegorocznej edycji konkursu do zmagań konkursowych przystąpiło 8 ekip gastronomicznych, które zaprezentowały przystawkę lub zupę i danie główne, a w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne zgłoszono 57 produktów.

Komisje konkursowe oceniły walory smakowe oraz specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją i zwyczajami kultywowanymi w regionie. Poziom przygotowanych produktów i potraw, jak co roku, był bardzo wysoki. W części gastronomicznej oprócz trzech głównych nagród komisja przyznała dodatkowe wyróżnienie,   a wśród produktów były równorzędne pierwsze nagrody i wyróżnienia.

Najlepsza potrawa regionalna:

  • I miejsce - kartoflanka i bitki wołowe z brukwią i marekwią - Gospodarstwo Rolne „Kudłaty Zakątek” Marta Maciejewska - Lennert i Jarosław Lennert
  • II miejsce - fitka i kluski prażone z żeberkami i surówką - Koło Gospodyń Wiejskich „Jura” w Niegowoniczkach
  • III miejsce - krupnik na żołądkach kaczych, fazole z kaszą i szpyrkami - Macierz Ziemi Cieszyńskiej Koło Drogomyśl

Wyróżnienie: Mmóżdżek świński - Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński

Najlepszy regionalny produkt żywnościowy:

Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

  • I nagroda: kiełbasa wołowa - Gospodarstwo Rolne Artur Zmełty
  • I nagroda: kiełbasa barania - Andrzej Pilch Agroturystyka „Pilchówka"

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

  • I nagroda: nie przyznano nagrody

Podkategoria: produkty mleczne

  • I nagroda: redykołka - Piotr Kohut, Centrum Pasterskie w Koniakowie

Podkategoria: miody

  • I nagroda: miód lipowy – Pasieka Pszczela Hanna i Karol Pniok

Wyróżnienia: 

  • Brateringi - Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka
  • Ser kozi naturalny z Pawłowic – Kozia Rodzinka, Gospodarstwo Rolne Krzysztof Gałuszka

Kategoria: produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory owocowe

  • I nagroda: dżem z białej porzeczki - KGW Golce 

Podkategoria: przetwory warzywne

  • I nagroda: nie przyznano

Podkategoria: przetwory zbożowe

  • I nagroda: nie przyznano

 Podkategoria: wyroby cukiernicze

  • I nagroda: cwibak – Słodka Manufaktura Leona
  • I nagroda: futermeloki – KGW „Popielów – Radziejów” Małgorzata Solich

Wyróżnienia:

  • Buraki w zalewie octowej - KGW „Jura” Kazimiera Kołton
  • Kreple śląskie - KGW „Bujakowianki” Wiktoria Klejdysz
  • Rolada makowa - Ryszard Tkacz Wytwórnia Cukiernicza

Kategoria: napoje regionalne

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

  • I nagroda: sok z czarnej porzeczki - Aneta i Marcin Nogowczyk Agroturystyka „U Gazdy”

Podkategoria: napoje alkoholowe

  • I nagroda: nalewka czarny bez - KGW Pradlanki
  • I nagroda: wino „Cztery owoce lata” - Zbigniew Podyma Macierz Ziemi Cieszyńskiej Koło Drogomyśl

Wyróżnienia:

  • Herbata z zielin z dodatkiem pieciek - KGW w Koniakowie Renata Haratyk (napój bezalkoholowy)
  • Piołunówka - Anna i Jan Waligóra „Willa Pod Lipami”
Inne produkty regionalne:
  • I nagroda: olej słonecznikowy tłoczony na zimno - Krystyna Halabowska Gospodarstwo Rolne

Wyróżnienie:

  • Budyń parzony - Joanna Truś Agroturystyczne Gospodarstwo Rolne „Stefanówka”

Nominacje do nagrody „Perła 2025” otrzymały następujące produkty:

  • Wołowina wędzona – Sławomir Czekaj, Rolniczy Handel Detaliczny
  • Będziński wianuszek dożynkowy -  Ryszard Tkacz Wytwórnia Cukiernicza
  • Rogaliki częstochowskie - PPH „Aleksandra” s.c. Aleksandra Rycharska, Michał Parkitny
  • Szulki - Ewangelickie Stowarzyszenie Maria-Marta
  • Wino Motyle - Winnica Laguna Lech Sikora
  • Pszczyńskie grzybki - Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka

oraz potrawy: kartoflanka i bitki wołowe z brukwią i marekwią - Gospodarstwo Rolne „Kudłaty Zakątek” Marta Maciejewska - Lennert i Jarosław Lennert

Na początku września Krajowa Kapituła Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań, wybierze te, które otrzymają nagrody „Perła”. Ogólnopolski finału konkursu odbędzie się na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu 27 września 2025 roku. Podczas uroczystej gali wręczone zostaną nagrody „Perła” oraz nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”.   

Zmaganiom konkursowym towarzyszył „Jarmark Produktów Tradycyjnych” – impreza promująca tradycyjne potraw i produkty regionalne. Na licznych stoiskach można było nie tylko zaopatrzyć się w swojskie wyroby, ale i posłuchać o sposobach ich wytwarzania czy dowiedzieć się jak ich prawidłowo używać w kuchni. Nie zabrakło stoisk z wędlinami, serami, olejami oraz tradycyjnymi wypiekami. 

Finał regionalny w województwie śląskim przygotowuje Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego we współpracy merytorycznej ze Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.  Pomysłodawcą konkursu i organizatorem centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Gospodarzem imprezy było Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie.

Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
After clicking on the image a modal window will open with a large version of the image. It will be possible to browse the gallery of subsequent images.
Using the gallery using keyboard shortcuts:
  • Escape: closes the galleries.
  • Space: starts / stops automatic slaidshow (play / pause).
  • Left arrow: previous slaid.
  • Right arrow: next slaid.
Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs.