Finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
W tegorocznej edycji konkursu do zmagań konkursowych przystąpiło 8 ekip gastronomicznych, które zaprezentowały przystawkę lub zupę i danie główne, a w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne zgłoszono 57 produktów.
Komisje konkursowe oceniły walory smakowe oraz specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją i zwyczajami kultywowanymi w regionie. Poziom przygotowanych produktów i potraw, jak co roku, był bardzo wysoki. W części gastronomicznej oprócz trzech głównych nagród komisja przyznała dodatkowe wyróżnienie, a wśród produktów były równorzędne pierwsze nagrody i wyróżnienia.
Najlepsza potrawa regionalna:
- I miejsce - kartoflanka i bitki wołowe z brukwią i marekwią - Gospodarstwo Rolne „Kudłaty Zakątek” Marta Maciejewska - Lennert i Jarosław Lennert
- II miejsce - fitka i kluski prażone z żeberkami i surówką - Koło Gospodyń Wiejskich „Jura” w Niegowoniczkach
- III miejsce - krupnik na żołądkach kaczych, fazole z kaszą i szpyrkami - Macierz Ziemi Cieszyńskiej Koło Drogomyśl
Wyróżnienie: Mmóżdżek świński - Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński
Najlepszy regionalny produkt żywnościowy:
Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcegoPodkategoria: produkty i przetwory mięsne
- I nagroda: kiełbasa wołowa - Gospodarstwo Rolne Artur Zmełty
- I nagroda: kiełbasa barania - Andrzej Pilch Agroturystyka „Pilchówka"
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
- I nagroda: nie przyznano nagrody
Podkategoria: produkty mleczne
- I nagroda: redykołka - Piotr Kohut, Centrum Pasterskie w Koniakowie
Podkategoria: miody
- I nagroda: miód lipowy – Pasieka Pszczela Hanna i Karol Pniok
Wyróżnienia:
- Brateringi - Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka
- Ser kozi naturalny z Pawłowic – Kozia Rodzinka, Gospodarstwo Rolne Krzysztof Gałuszka
Kategoria: produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategoria: przetwory owocowe
- I nagroda: dżem z białej porzeczki - KGW Golce
Podkategoria: przetwory warzywne
- I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: przetwory zbożowe
- I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: wyroby cukiernicze
- I nagroda: cwibak – Słodka Manufaktura Leona
- I nagroda: futermeloki – KGW „Popielów – Radziejów” Małgorzata Solich
Wyróżnienia:
- Buraki w zalewie octowej - KGW „Jura” Kazimiera Kołton
- Kreple śląskie - KGW „Bujakowianki” Wiktoria Klejdysz
- Rolada makowa - Ryszard Tkacz Wytwórnia Cukiernicza
Kategoria: napoje regionalne
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
- I nagroda: sok z czarnej porzeczki - Aneta i Marcin Nogowczyk Agroturystyka „U Gazdy”
Podkategoria: napoje alkoholowe
- I nagroda: nalewka czarny bez - KGW Pradlanki
- I nagroda: wino „Cztery owoce lata” - Zbigniew Podyma Macierz Ziemi Cieszyńskiej Koło Drogomyśl
Wyróżnienia:
- Herbata z zielin z dodatkiem pieciek - KGW w Koniakowie Renata Haratyk (napój bezalkoholowy)
- Piołunówka - Anna i Jan Waligóra „Willa Pod Lipami”
- I nagroda: olej słonecznikowy tłoczony na zimno - Krystyna Halabowska Gospodarstwo Rolne
Wyróżnienie:
- Budyń parzony - Joanna Truś Agroturystyczne Gospodarstwo Rolne „Stefanówka”
Nominacje do nagrody „Perła 2025” otrzymały następujące produkty:
- Wołowina wędzona – Sławomir Czekaj, Rolniczy Handel Detaliczny
- Będziński wianuszek dożynkowy - Ryszard Tkacz Wytwórnia Cukiernicza
- Rogaliki częstochowskie - PPH „Aleksandra” s.c. Aleksandra Rycharska, Michał Parkitny
- Szulki - Ewangelickie Stowarzyszenie Maria-Marta
- Wino Motyle - Winnica Laguna Lech Sikora
- Pszczyńskie grzybki - Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka
oraz potrawy: kartoflanka i bitki wołowe z brukwią i marekwią - Gospodarstwo Rolne „Kudłaty Zakątek” Marta Maciejewska - Lennert i Jarosław Lennert
Na początku września Krajowa Kapituła Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań, wybierze te, które otrzymają nagrody „Perła”. Ogólnopolski finału konkursu odbędzie się na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu 27 września 2025 roku. Podczas uroczystej gali wręczone zostaną nagrody „Perła” oraz nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”.
Zmaganiom konkursowym towarzyszył „Jarmark Produktów Tradycyjnych” – impreza promująca tradycyjne potraw i produkty regionalne. Na licznych stoiskach można było nie tylko zaopatrzyć się w swojskie wyroby, ale i posłuchać o sposobach ich wytwarzania czy dowiedzieć się jak ich prawidłowo używać w kuchni. Nie zabrakło stoisk z wędlinami, serami, olejami oraz tradycyjnymi wypiekami.
Finał regionalny w województwie śląskim przygotowuje Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego we współpracy merytorycznej ze Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. Pomysłodawcą konkursu i organizatorem centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Gospodarzem imprezy było Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie.