Finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2025. fot. Tomasz Żak / UMWS
Za nami 24 edycja konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną

W tegorocznej edycji konkursu do zmagań konkursowych przystąpiło 8 ekip gastronomicznych, które zaprezentowały przystawkę lub zupę i danie główne, a w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne zgłoszono 57 produktów.

Komisje konkursowe oceniły walory smakowe oraz specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją i zwyczajami kultywowanymi w regionie. Poziom przygotowanych produktów i potraw, jak co roku, był bardzo wysoki. W części gastronomicznej oprócz trzech głównych nagród komisja przyznała dodatkowe wyróżnienie,   a wśród produktów były równorzędne pierwsze nagrody i wyróżnienia.

Najlepsza potrawa regionalna:

  • I miejsce - kartoflanka i bitki wołowe z brukwią i marekwią - Gospodarstwo Rolne „Kudłaty Zakątek” Marta Maciejewska - Lennert i Jarosław Lennert (Żory)
  • II miejsce - fitka i kluski prażone z żeberkami i surówką - Koło Gospodyń Wiejskich „Jura” w Niegowoniczkach (Niegowoniczki, gm. Łazy, powiat zawierciański) 
  • III miejsce - krupnik na żołądkach kaczych, fazole z kaszą i szpyrkami - Macierz Ziemi Cieszyńskiej Koło Drogomyśl (Drogomyśl, gm. Strumień, powiat cieszyński)

Wyróżnienie: Mmóżdżek świński - Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński (Borucin, gm. Krzanowice, powiat raciborski)

Najlepszy regionalny produkt żywnościowy:

Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

  • I nagroda: kiełbasa wołowa - Gospodarstwo Rolne Artur Zmełty (Bronów, gm. Czechowice-Dziedzice, powiat bielski)
  • I nagroda: kiełbasa barania - Andrzej Pilch Agroturystyka „Pilchówka" (Wisła, powiat cieszyński)

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

  • I nagroda: nie przyznano nagrody

Podkategoria: produkty mleczne

  • I nagroda: redykołka - Piotr Kohut, Centrum Pasterskie w Koniakowie (Koniaków, gm. Istebna, powiat cieszyński)

Podkategoria: miody

  • I nagroda: miód lipowy – Pasieka Pszczela Hanna i Karol Pniok (Jastrzębie-Zdrój)

Wyróżnienia: 

  • Brateringi - Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka (Ćwiklice, gm. Pszczyna, powiat pszczyński)
  • Ser kozi naturalny z Pawłowic – Kozia Rodzinka, Gospodarstwo Rolne Krzysztof Gałuszka (Pawłowice, powiat pszczyński)

Kategoria: produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory owocowe

  • I nagroda: dżem z białej porzeczki - KGW Golce (Truskolasy, gm. Wręczyca Wielka powiat kłobucki)

Podkategoria: przetwory warzywne

  • I nagroda: nie przyznano

Podkategoria: przetwory zbożowe

  • I nagroda: nie przyznano

 Podkategoria: wyroby cukiernicze

  • I nagroda: cwibak – Słodka Manufaktura Leona (Wodzisław Śląski)
  • I nagroda: futermeloki – KGW „Popielów – Radziejów” Małgorzata Solich (Rybnik)

Wyróżnienia:

  • Buraki w zalewie octowej - KGW „Jura” Kazimiera Kołton (Niegowoniczki, gm. Łazy, powiat zawierciański) 
  • Kreple śląskie - KGW „Bujakowianki” Wiktoria Klejdysz (Mikołów – Bujaków)
  • Rolada makowa - Ryszard Tkacz Wytwórnia Cukiernicza (Będzin)

Kategoria: napoje regionalne

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

  • I nagroda: sok z czarnej porzeczki - Aneta i Marcin Nogowczyk Agroturystyka „U Gazdy” (Wisła, powiat cieszyński)

Podkategoria: napoje alkoholowe

  • I nagroda: nalewka czarny bez - KGW Pradlanki (Pradła, gm. Kroczyce, powiat zawierciański)
  • I nagroda: wino „Cztery owoce lata” - Zbigniew Podyma Macierz Ziemi Cieszyńskiej Koło Drogomyśl (Drogomyśl, gm. Strumień, powiat cieszyński)

Wyróżnienia:

  • Herbata z zielin z dodatkiem pieciek - KGW w Koniakowie Renata Haratyk (napój bezalkoholowy) (Koniaków, gm. Istebna, powiat cieszyński)
  • Piołunówka - Anna i Jan Waligóra „Willa Pod Lipami” (Koniaków, gm. Istebna, powiat cieszyński)

Inne produkty regionalne:

  • I nagroda: olej słonecznikowy tłoczony na zimno - Krystyna Halabowska Gospodarstwo Rolne (Jaroszów, gm. Żarki, powiat myszkowski)

Wyróżnienie:

  • Budyń parzony - Joanna Truś Agroturystyczne Gospodarstwo Rolne „Stefanówka” (Nowa Szarlejka, gm. Wręczyca Wielka, powiat kłobucki)

Nominacje do nagrody „Perła 2025” otrzymały następujące produkty:

  • Wołowina wędzona – Sławomir Czekaj, Rolniczy Handel Detaliczny (Nowa Wioska, gm. Siewierz, powiat będziński)
  • Będziński wianuszek dożynkowy -  Ryszard Tkacz Wytwórnia Cukiernicza (Będzin)
  • Rogaliki częstochowskie - PPH „Aleksandra” s.c. Aleksandra Rycharska, Michał Parkitny (Kłobuck)
  • Szulki - Ewangelickie Stowarzyszenie Maria-Marta (Ustroń, powiat cieszyński)
  • Wino Motyle - Winnica Laguna Lech Sikora (Jastrzębie-Zdrój)
  • Pszczyńskie grzybki - Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka(Ćwiklice, gm. Pszczyna, powiat pszczyński)

oraz potrawy: kartoflanka i bitki wołowe z brukwią i marekwią - Gospodarstwo Rolne „Kudłaty Zakątek” Marta Maciejewska - Lennert i Jarosław Lennert (Żory)

Na początku września Krajowa Kapituła Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań, wybierze te, które otrzymają nagrody „Perła”. Ogólnopolski finału konkursu odbędzie się na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu 27 września 2025 roku. Podczas uroczystej gali wręczone zostaną nagrody „Perła” oraz nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”.   

Zmaganiom konkursowym towarzyszył „Jarmark Produktów Tradycyjnych” – impreza promująca tradycyjne potraw i produkty regionalne. Na licznych stoiskach można było nie tylko zaopatrzyć się w swojskie wyroby, ale i posłuchać o sposobach ich wytwarzania czy dowiedzieć się jak ich prawidłowo używać w kuchni. Nie zabrakło stoisk z wędlinami, serami, olejami oraz tradycyjnymi wypiekami. 

Finał regionalny w województwie śląskim przygotowuje Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego we współpracy merytorycznej ze Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.  Pomysłodawcą konkursu i organizatorem centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Gospodarzem imprezy było Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie.

Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
After clicking on the image a modal window will open with a large version of the image. It will be possible to browse the gallery of subsequent images.
Using the gallery using keyboard shortcuts:
  • Escape: closes the galleries.
  • Space: starts / stops automatic slaidshow (play / pause).
  • Left arrow: previous slaid.
  • Right arrow: next slaid.
Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs. Uczestnicy, produkty i potrawy zgłoszone na konkurs.