Finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
W tegorocznej edycji konkursu do zmagań konkursowych przystąpiło 8 ekip gastronomicznych, które zaprezentowały przystawkę lub zupę i danie główne, a w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne zgłoszono 57 produktów.
Komisje konkursowe oceniły walory smakowe oraz specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją i zwyczajami kultywowanymi w regionie. Poziom przygotowanych produktów i potraw, jak co roku, był bardzo wysoki. W części gastronomicznej oprócz trzech głównych nagród komisja przyznała dodatkowe wyróżnienie, a wśród produktów były równorzędne pierwsze nagrody i wyróżnienia.
Najlepsza potrawa regionalna:
- I miejsce - kartoflanka i bitki wołowe z brukwią i marekwią - Gospodarstwo Rolne „Kudłaty Zakątek” Marta Maciejewska - Lennert i Jarosław Lennert (Żory)
- II miejsce - fitka i kluski prażone z żeberkami i surówką - Koło Gospodyń Wiejskich „Jura” w Niegowoniczkach (Niegowoniczki, gm. Łazy, powiat zawierciański)
- III miejsce - krupnik na żołądkach kaczych, fazole z kaszą i szpyrkami - Macierz Ziemi Cieszyńskiej Koło Drogomyśl (Drogomyśl, gm. Strumień, powiat cieszyński)
Wyróżnienie: Mmóżdżek świński - Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński (Borucin, gm. Krzanowice, powiat raciborski)
Najlepszy regionalny produkt żywnościowy:
Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
- I nagroda: kiełbasa wołowa - Gospodarstwo Rolne Artur Zmełty (Bronów, gm. Czechowice-Dziedzice, powiat bielski)
- I nagroda: kiełbasa barania - Andrzej Pilch Agroturystyka „Pilchówka" (Wisła, powiat cieszyński)
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
- I nagroda: nie przyznano nagrody
Podkategoria: produkty mleczne
- I nagroda: redykołka - Piotr Kohut, Centrum Pasterskie w Koniakowie (Koniaków, gm. Istebna, powiat cieszyński)
Podkategoria: miody
- I nagroda: miód lipowy – Pasieka Pszczela Hanna i Karol Pniok (Jastrzębie-Zdrój)
Wyróżnienia:
- Brateringi - Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka (Ćwiklice, gm. Pszczyna, powiat pszczyński)
- Ser kozi naturalny z Pawłowic – Kozia Rodzinka, Gospodarstwo Rolne Krzysztof Gałuszka (Pawłowice, powiat pszczyński)
Kategoria: produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategoria: przetwory owocowe
- I nagroda: dżem z białej porzeczki - KGW Golce (Truskolasy, gm. Wręczyca Wielka powiat kłobucki)
Podkategoria: przetwory warzywne
- I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: przetwory zbożowe
- I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: wyroby cukiernicze
- I nagroda: cwibak – Słodka Manufaktura Leona (Wodzisław Śląski)
- I nagroda: futermeloki – KGW „Popielów – Radziejów” Małgorzata Solich (Rybnik)
Wyróżnienia:
- Buraki w zalewie octowej - KGW „Jura” Kazimiera Kołton (Niegowoniczki, gm. Łazy, powiat zawierciański)
- Kreple śląskie - KGW „Bujakowianki” Wiktoria Klejdysz (Mikołów – Bujaków)
- Rolada makowa - Ryszard Tkacz Wytwórnia Cukiernicza (Będzin)
Kategoria: napoje regionalne
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
- I nagroda: sok z czarnej porzeczki - Aneta i Marcin Nogowczyk Agroturystyka „U Gazdy” (Wisła, powiat cieszyński)
Podkategoria: napoje alkoholowe
- I nagroda: nalewka czarny bez - KGW Pradlanki (Pradła, gm. Kroczyce, powiat zawierciański)
- I nagroda: wino „Cztery owoce lata” - Zbigniew Podyma Macierz Ziemi Cieszyńskiej Koło Drogomyśl (Drogomyśl, gm. Strumień, powiat cieszyński)
Wyróżnienia:
- Herbata z zielin z dodatkiem pieciek - KGW w Koniakowie Renata Haratyk (napój bezalkoholowy) (Koniaków, gm. Istebna, powiat cieszyński)
- Piołunówka - Anna i Jan Waligóra „Willa Pod Lipami” (Koniaków, gm. Istebna, powiat cieszyński)
Inne produkty regionalne:
- I nagroda: olej słonecznikowy tłoczony na zimno - Krystyna Halabowska Gospodarstwo Rolne (Jaroszów, gm. Żarki, powiat myszkowski)
Wyróżnienie:
- Budyń parzony - Joanna Truś Agroturystyczne Gospodarstwo Rolne „Stefanówka” (Nowa Szarlejka, gm. Wręczyca Wielka, powiat kłobucki)
Nominacje do nagrody „Perła 2025” otrzymały następujące produkty:
- Wołowina wędzona – Sławomir Czekaj, Rolniczy Handel Detaliczny (Nowa Wioska, gm. Siewierz, powiat będziński)
- Będziński wianuszek dożynkowy - Ryszard Tkacz Wytwórnia Cukiernicza (Będzin)
- Rogaliki częstochowskie - PPH „Aleksandra” s.c. Aleksandra Rycharska, Michał Parkitny (Kłobuck)
- Szulki - Ewangelickie Stowarzyszenie Maria-Marta (Ustroń, powiat cieszyński)
- Wino Motyle - Winnica Laguna Lech Sikora (Jastrzębie-Zdrój)
- Pszczyńskie grzybki - Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka(Ćwiklice, gm. Pszczyna, powiat pszczyński)
oraz potrawy: kartoflanka i bitki wołowe z brukwią i marekwią - Gospodarstwo Rolne „Kudłaty Zakątek” Marta Maciejewska - Lennert i Jarosław Lennert (Żory)
Na początku września Krajowa Kapituła Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań, wybierze te, które otrzymają nagrody „Perła”. Ogólnopolski finału konkursu odbędzie się na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu 27 września 2025 roku. Podczas uroczystej gali wręczone zostaną nagrody „Perła” oraz nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”.
Zmaganiom konkursowym towarzyszył „Jarmark Produktów Tradycyjnych” – impreza promująca tradycyjne potraw i produkty regionalne. Na licznych stoiskach można było nie tylko zaopatrzyć się w swojskie wyroby, ale i posłuchać o sposobach ich wytwarzania czy dowiedzieć się jak ich prawidłowo używać w kuchni. Nie zabrakło stoisk z wędlinami, serami, olejami oraz tradycyjnymi wypiekami.
Finał regionalny w województwie śląskim przygotowuje Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego we współpracy merytorycznej ze Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. Pomysłodawcą konkursu i organizatorem centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Gospodarzem imprezy było Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie.