Najsmaczniejsza trzynastka

fot. arch. ŚOT
13 edycja festiwalu Śląskie Smaki odbędzie się w niedzielę 17 czerwca w Pszczynie

Piękna pogoda, wspaniała okolica i pyszne jedzenie – to zapowiedź najsmaczniejszej imprezy w regionie. W tym roku miłośnicy kuchni regionalnej województwa śląskiego zjadą do Pszczyny. Tam bowiem w niedzielę 17 czerwca w Parku Zamkowym odbędzie się już trzynasta edycja Festiwalu Śląskie Smaki.

Jest to miejsce szczególne ze względu na niezwykłą kuchnię myśliwską wywodzącą się z dawnego Księstwa Pszczyńskiego. Po raz pierwszy Festiwal wraca w miejsce, w którym odbył się już kilka lat temu. To kulinarne wydarzenie gościło w Pszczynie w 2009 roku. Po prawie dziesięciu latach Śląska Organizacja Turystyczna wraz z Miastem Pszczyna szykują ponownie niezwykłe, smaczne wydarzenie.

Miejsce Festiwalu to także inspiracja dla uczestników konkursu kulinarnego – głównego motywu imprezy. Wystartować może w nim każdy: profesjonalista, uczeń szkoły gastronomicznej czy amator. Wszyscy walczą o Złote Durszlaki i tytuł Eksperta Śląskich Smaków w swojej kategorii. Jednak to nie tylko kulinarna walka, ale również dobra zabawa i możliwość odświeżenia zapomnianych, regionalnych przepisów. Taki bowiem cel, ożywianie i kultywowanie najlepszych kulinarnych tradycji, stawia przed sobą pomysłodawca i organizator tego wydarzenia - Śląska Organizacja Turystyczna.

Nie tylko uczestnicy konkursu zmierzą się z tradycjami kulinarnymi charakterystycznymi dla Pszczyny i okolic. To wyzwanie także dla znanych zawodowych kucharzy, którzy wezmą udział w uwielbianej przez publiczność imprezy Bitwie Smaków. W tym roku do Bitwy w konkurencji „Dzik kontra jeleń” stanie Remigiusz Rączka – szef kuchni w restauracji „Rączka gotuje” i prowadzący program kulinarny o tym samym tytule oraz Marek Furczyk – szef kuchni i właściciel Punktu G-astronomicznego w Pszczynie.

Festiwal Śląskie Smaki to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Od godziny 13.00 aż do wieczora na scenie pojawią się zespoły wokalne, taneczne, wystąpią kabarety. Na finał Festiwalu – jak co roku – koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.

Data wydarzenia: 17 czerwca 2018 r.
Miejsce wydarzenia: Park Zamkowy w Pszczynie, 43-200 Pszczyna
Ramowy program wydarzenia:

  • 13.00 Uroczyste otwarcie Festiwalu
  • 13.00-16.00 Konkurs Kulinarny „Śląskie Smaki”
  • 13.15 Wokaliści studia piosenki „VoicePless”
  • 13.45 „Złota Lira w Pszczynie” – koncert orkiestr dętych
  • 15.30 „Roztańczona Pszczyna” – pokazy taneczne
  • 16.00 „Makula Band” – śpiewający kabaret
  • 17.00 Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
  • 17.45 Wokaliści Studia Piosenki „VoicePless”
  • 18.15 Bitwa Smaków, czyli dzik kontra jeleń – pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Marka Furczyka
  • 19.00 Koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny

Dodatkowe atrakcje:

  • konkursy i animacje dla dzieci,
  • oferta kulinarna restauracji Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”.
Linki do stron zewnętrznych
XIII Festiwal Śląskie Smaki