Smak tradycji w skansenie

 Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

W Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie odbył się dwudziesty pierwszy finał regionalny Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę województwa śląskiego. W części gastronomicznej rywalizowało 6 zespołów, które zaprezentowały 12 dań, a do części na najlepszy produkt zakwalifikowano 43 produkty.

Komisje konkursowe oceniły walory smakowe, specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją oraz zwyczajami kultywowanymi w regionie i przyznały wiele nagród równorzędnych i wyróżnień. Trzy produkty i dwie potrawy otrzymały nominacje do nagrody „Perła 2022”, wręczanej tradycyjnie podczas Wielkiego Finału Konkursu 25 września na targach Smaki Regionów w Poznaniu.

CZĘŚĆ GASTRONOMICZNA

  • I miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” za kartofelzupę i kardinadle (karminadle górnośląskie) z zielonym szałotym i boczkiem wędzonym
  • II miejsce – KGW Popielów-Radziejów za zupę z maślonki z suszonymi śliwkami i jaskółcze gniazda z kluskami śląskimi
  • III miejsce – KGW Szczerbice za żurek na maślance i karminadle ze śledziem (klopsy ze śledziem)

Nominacje do nagrody „Perła 2022” dla:

  • Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” za kartofelzupę i kardinadle (karminadle górnośląskie) z zielonym szałotym i boczkiem wędzonym
  • Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo Haflinger” za królika w śmietanie

PRODUKTY

Kategoria: produkty pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda

  • KGW Golce Agnieszka Hejno za smalec golcowski
  • KGW Szczerbice za żymlok - bułczankę

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda

  • Dalidówka Sery Kozie Jakub Wątor za niegowonickie kozie kulki serowe

Podkategoria: miody

I nagroda

  • Aneta i Grzegorz Śliwka – Pasieka Skowronek za miód nektarowo-lipowy

Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia zwierzęcego:

  • Beata Kostrzewa Katering Beata za pisarzowicki smalec z podgardla
  • SER_TOM Tomasz Krzyżowski za kozieradkowy świeżak
  • „Owcza Kraina” Dominik Modlasiński za owczy ser podpuszczkowy
  • Krzysztof i Kacper Widuch za miód wielokwiatowo-mniszkowy

Kategoria: Produkty pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda

  • Anna Rutkowska za papierówki w syropie

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda

  • „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński za ogórki omy Hildy

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda

  • Krystyna Halabowska za olej lniany

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda

  • FEST-PARK Cukiernictwo Ilona Pudełko za pisarzowicki kołocz weselny – dożynkowy
  • KGW Popielów-Radziejów Maria Mańka za zistę

Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia roślinnego:

  • Piekarnia i Cukiernia „MAK” Andrzej Kijas za chleb mojego taty – chleb mieszany

Wyróżnienia w kategorii - napoje regionalne:

  • Alicja Podgórska za winko z modroku
  • ZPHU „Ba-Ja” s.c. J. Babula, D. Janicka za kwas chlebowy
  • Aneta i Grzegorz Śliwka – Pasieka Skowronek za miód pitny – trójniak

Kategoria: inne produkty regionalne

I nagroda

  • Słodka Manufaktura Leona za moczkę
  • Joanna Tomasik za ocet miodowy

Nominacje do nagrody „Perła 2022”:

  • Cieszyńska kita wędzona – PPUH Stanisław Panek
  •  Pieczki – Gospodarstwo Ekologiczne EKO RAJ Adrian Najda
  • Aromatyczny syrop z róży – Michał Podgórski
Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
After clicking on the image a modal window will open with a large version of the image. It will be possible to browse the gallery of subsequent images.
Using the gallery using keyboard shortcuts:
  • Escape: closes the galleries.
  • Space: starts / stops automatic slaidshow (play / pause).
  • Left arrow: previous slaid.
  • Right arrow: next slaid.
 Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski  Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, fot. Dominik Orłowski



 


tagi: