Śląskie na targach: Smaki Regionów

W Poznaniu odbyła się impreza promująca żywność tradycyjną i regionalną.

Odbywająca się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich impreza towarzyszy targom POLAGRA FOOD, POLAGRA TECH 2012 i POLAGRA GASTRO.

Podczas targów zaprezentowano także produkty z województwa śląskiego.

W pawilonie 8A poszczególne regiony prezentowały swoje tradycje kulinarne. Na swoje stoiska zaprosiły lokalnych producentów żywności wysokiej jakości. Na stoisku Województwa Śląskiego dziewięć firm wystawiło swoje wyroby: sery górskie, przyprawy ekologiczne, tradycyjne wyroby wędliniarskie, lody i mrożone wyroby garmażeryjne, słodycze (oblaty, kopalnioki, szklaki), wino, przetwory warzywne oraz serwowane na ciepło placki ziemniaczane na blasze i żur śląski.

W czasie targów odbył się ogólnopolski finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepszy produkt regionalny i na najlepszą regionalną potrawę. Zwycięzcami i laureatami nagrody Perła z terenu województwa śląskiego zostali:

  • Gospodarstwo Agroturystyczne „Halny" Kazimierz Juroszek z Jaworzynki za placki ziemniaczane na blasze,
  • Zakład Produkcyjno-Handlowy „Ogród" Bożena Badora z Konopisk-Hutek za „ogrodowe" ogórki kiszone,
  • „Winna Zagroda" Katarzyna i Piotr Jaskóła z Katowic za wino Siągarza „Hanna".